To jak dobry jest krem z pora musicie spróbować sami. Aksamitny, delikatny w smaku i cudownie pachnący porem, ale nie ostrym smakiem. Dzięki temu, że por został uduszony na maśle z winem, zupa nabrała innego wymiaru. Mi szczególnie przypadła wersja z groszkiem ptysiowym. Mogłabym jeść ją codziennie. Polecam!

Składniki

Zupa

  • 4 duże pory
  • 3–4 średnie ziemniaki
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 11/2 l bulionu warzywnego lub wody
  • 1 marchewka
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%

Dodatki

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, dodajemy posiekany czosnek i smażymy na oliwie aż cebula się zeszkli. Przekładamy do garnka. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojoną marchew i całość zalewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu.
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojonego pora (tylko biała i jasno-zielona część) i smażymy przez 3–4 minuty. Podlewamy pora winem i dusimy powoli, aż większość wina odparuje (wino można zastąpić wodą). Por zrobi się delikatniejszy. Dodajemy go do wywaru i dalej całość gotujemy, aż ziemniaki i marchew będzie miękka.
  3. Zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy na gładki krem, dolewamy śmietankę (możemy ją jeszcze raz zagotować) i doprawiamy solą oraz pieprzem. Zupę podajemy koniecznie z groszkiem ptysiowym posypaną szczypiorkiem, razem smak jest rewelacyjny! Smacznego!

Zupę możemy podać również z grzankami lub zwyczajnie ze świeżą bagietką.