W tej kremówce można się zakochać. Jest krucha, bo spód i wierzch są z ciasta kruchego, oraz kremowa i delikatnie maślana, bo przełożyłam ją naprawdę pysznym budyniem i kremem budyniowo-maślanym. Jednym słowem: jest bajeczna! Kremówka na kruchym cieście to świetna alternatywa dla ciasta francuskiego. Polecam!

Składniki

Ciasto kruche

  • 300 g mąki
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%

Kremy

  • 600 ml mleka
  • 220 g jajek
  • 220 g cukru
  • 120 g mąki pszennej, typ 500
  • 1 laska wanilii
  • 140 g miękkiego masła
  • cukier puder, do posypania

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto. Wszystkie składniki szybko zagniatamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie wałkujemy prostokąt na grubość ok. 6–7mm. Z niego wycinamy dwa kwadraty o bokach 20 x 20cm. Każdy z nich pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 175°C. By były delikatne, nie możemy upiec ich zbyt mocno. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
  2. Budyń. Cukier, mąkę i jajka dokładnie mieszamy, dodajemy ziarna z laski wanilii oraz ok. 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlewamy do garnka, gdy zacznie się gotować zmniejszamy ogień i powoli wlewamy masę jajeczną, cały czas energicznie mieszając. Zaparzamy krem do momentu gdy zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Gdy lekko przestygnie, połowę budyniu wykładamy na spód z kruchego ciasta i równo rozprowadzamy. Czekamy aż wystygnie.
  3. Krem budyniowo-maślany. Drugą połowę budyniu, wykładamy na talerz i zostawiamy do ostygnięcia (nie chowamy do lodówki). W tym czasie masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy porcjami zimny już budyń i ubijamy, aż krem będzie miał jednolitą, puszystą konsystencję.
  4. Wykładamy krem na kruchy spód z zimnym już budyniem. Równo rozprowadzamy i przykrywamy warstwą kruchego ciasta, lekko przyciskamy. Nadmiarem kremu wyrównujemy boki kremówki.
  5. Gotową kremówkę wstawiamy do lodówki na min. 30 minut do schłodzenia. Następnie kroimy w kwadraty lub prostokąty i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!