Jeśli nie pierożki to może krokiety? Tradycyjnie z farszem z kapusty i grzybów. Chrupiące z wierzchu, mięciutkie i aromatyczne w środku. Idealne na wigilijną kolację, ale również idealne na codzienny obiad. Możemy przygotować je wcześniej, unikniemy długiego stania przy garach.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Farsz

  • 600g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2–3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 40g suszonych grzybów
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Ciasto na naleśniki

  • ok. 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyża kwaśnej śmietany
  • woda
  • szczypta soli

Panierka

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
  2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
  4. Ciasto na naleśniki. Mąkę, jajko, mleko i śmietanę łączymy razem. Dodajemy szczyptę soli i dolewamy tyle wody, aby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Odstawiamy ciasto na ok. 1 godzinę. Dokładnie mieszamy i smażymy cienkie naleśniki. To jaka ilość wyjdzie zależy jak cienkie i duże będą naleśniki. Mi wyszło ok. 22 sztuk.
  5. Na każdego naleśnika nakładamy przez środek farsz, boki zwijamy do środka i zwijamy. Farsz nakładam na ciepłe jeszcze naleśniki, łatwiej się zwijają. Każdego krokieta panierujemy w jajku roztrzepanym z mlekiem i bułce. Smażymy na złoty kolor. Krokiety podajemy z czerwonym barszczem. Smacznego!

Do krokietów możemy użyć również farsz z kapusty i tylko grzybów suszonych lub farszu mięsnego, jeśli nie robimy ich na święta.

Krokiety możemy mrozić. Po obsmażeniu gdy dokładnie wystygną, wkładamy do pojemnika. Po rozmrożeniu najlepiej je podgrzewać w piekarniku.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!