Jak zwykle nie zaplanowałam co by tu upiec na sobotę do popołudniowej kawy? W szafce cukier i mąka, w lodówce masło i mleko, a szufladzie, resztka orzechów włoskich. Tak powstały kakaowe babeczki wypełnione masa kajmakową. Dopełnieniem całego smaku jest uprażony orzech włoski. Prosty, pyszny przepis i tak nie wiele do niego potrzeba.

Składniki

Ciasto kruche

  • 180g mąki pszennej
  • 30g kakao
  • 150g masła
  • 60g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany (18%)

Masa kajmakowa

  • 500ml mleka (1,5%)
  • 250g cukru
  • 100g masła
  • 1 laska wanilii

Do dekoracji

  • orzechy włoskie lub inne ulubione

Przygotowanie

  1. Składniki ciasta kruchego szybko zagniatamy na gładką masę (mąkę należy przesiać razem kakao i cukrem pudrem). Zawinięte w folię ciasto wkładamy na 30 minut do lodówki.
  2. Foremkę do muffin smarujemy bardzo cienko masłem.
  3. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy je na grubość ok. 5mm. Wycinamy okrągłe krążki o średnicy 7-8 cm i wkładamy w zagłębienia foremki. Wkładamy jeszcze raz do lodówki na 10 minut. Po tym czasie pieczemy przez 10-12 minut w temperaturze 180°C .
  4. Masa kajmakowa. Mleko łączymy z cukrem i rozciętą laską wanilii. Gdy się zagotuje wyjmujemy wanilię, a mleko z cukrem dalej gotujemy, na wolnym ogniu. Mieszamy od czasu do czasu. Gotujemy do momentu, aż masa zgęstnieje i będzie miała słomkowy kolor.
  5. Masa jest gotowa, gdy kropla wylana na talerzyk nie rozlewa się.
  6. Masę zdejmujemy z ognia i ucieramy aż ostygnie. Powinna też zrobić się odrobinę jaśniejsza. Dodajemy miękkie masło i ucieramy, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
  7. Masę kajmakową nakładamy na upieczone kruche babeczki. Gdy lekko zastygnie układamy na niej po połówce wcześniej uprażonego orzecha włoskiego. Odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie zastygła. Smacznego!

Można użyć gotowej masy kajmakowej, jeśli macie swoją ulubioną.

Do dekoracji można użyć: orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, rodzynki lub małe ciasteczka upieczone z resztek ciasta kruchego.