Te kruche babeczki powstały z reszty ciasta kruchego na mazurek, bardzo delikatnego! W środku jest crème fraîche, który po zapieczeniu stanowi delikatny krem, a w połączeniu ze świeżymi truskawkami…? Cóż pycha!

Składniki

  • 150g mąki krupczatki
  • 150g mąki pszennej
  • 200g miękkiego masła
  • 100g cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • truskawki, 1 sztuka na babeczkę
  • krem fraiche, jedna płaska łyżka na babeczkę
  • 1–2 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Masło dokładnie mieszamy z cukrem, żółtkiem i śmietaną. Następnie dodajemy obydwie mąki (pszenną przesiewamy). Ciasto szybko zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce. Ja wymieszałam je łyżką, a zagniotłam dopiero pod koniec.
  2. Foremkę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je na grubość ok. 5 mm. Wycinamy krążki o średnicy 8–9 cm i układamy w zagłębienia foremki. Następnie chowamy jeszcze raz do lodówki na 10 minut. Pozostałe skrawki ciasta kruchego zagniatamy razem i wkładamy do zamrażalnika.
  3. Po wyjęciu z lodówki podpiekamy babeczki przez ok. 8–10 minut w temperaturze 180°C. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia.
  4. Do zimnych babeczek nakładamy po łyżce kremu fraiche wymieszanego wcześniej z cukrem. Na wierzch kładziemy po jednej przekrojonej na pół truskawce i ścieramy kruche ciasto.
  5. Zapiekamy babeczki kolejnych 10 minut w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

To ciasto kruche jest idealne na spód do mazurków. Można upiec jeden 20 x 20 cm, a z reszty wyjdzie ok. 8 babeczek.