Kruche ciasteczka z konfiturą, idealne do kawy i herbaty. Idealne bo możesz je przygotować i piec wtedy gdy masz ochotę.

Składniki

Kruche ciasto

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Do przełożenia

  • konfitura wiśniowa
  • konfitura śliwkowa
  • lub taka jaką lubisz

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder i pokrojone na kawałki masło, posiekać nożem. Następnie dodajemy śmietanę i żółtko, szybko zagniatamy (kruche ciasto nie lubi być długo wyrabiane). Dzielimy na dwie części i formujemy dwie kostki. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Po wyjęciu ciasto trzeba rozwałkować na prostokąt ok. 27 x 20 cm. Ciasto nawijamy na wałek i przekładamy na pergamin, ułatwi to później jego zwijanie. Na prostokąt rozkładamy konfiturę wiśniową z każdego boku zostawiając po 1 cm. Zwijamy roladę, owijamy w pergamin i wkładamy do zamrażalnika na min 2–3 godzin.
  3. Zamarzniętą roladę kroimy na plastry, ok. 5 mm każdy i kładziemy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 15–20 min w temperaturze 170°C.
  4. Zdejmujemy jeszcze ciepłe na talerz, gdyby ostygły, konfitura mogłaby się przykleić do pergaminu. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta i konfiturą śliwkową. Smacznego!
Kruche ciasteczka - spiralki

Kruche ciasto, rozwałkowane z nadzieniem i zwinięte - gotowe do krojenia.

Porady i uwagi

Te kruche ciastka możemy mieć przygotowane wcześniej, możemy je zamrozić. Jeśli jest potrzeba wyciągamy je kroimy i pieczemy. Nie musimy czekać aż się rozmrożą, należy tylko wydłużyć czas pieczenia o ok. 4 minuty.

Możemy też zamrozić samo kruche ciasto i przechowywać odpowiednio zapakowane. Wyjmujemy je wieczorem i następnego dnia możemy piec ciastka.

 

Ciasteczka można zostawić zamrożone i upiec, gdy będziemy mieli na nie znowu ochotę lub niespodziewanych gości.