Jest to propozycja dla każdego kto lubi kruche ciastka. Proste, bez wymyślania, idealne na podwieczorek do kawy i dla dzieci na deser, a jeśli chcecie się pobawić można wyciąć duże serce. Udekorować je i na zbliżające się Walentynki będziecie mieć ciekawy podarunek, do tego smaczny. Polecam!

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 100g cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 białko
  • dżem lub konfitura, ulubione

Przygotowanie

  1. Obydwie mąki i cukier puder przesiewamy do jednej miski. Dodajemy żółtko, kwaśną śmietanę, wanilię i pokrojone w kostkę masło. Chłodnymi rękoma szybko zagniatamy ciasto na jednolitą, gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
  2. Wyjmujemy ciasto i dzielimy na 2 porcje. Wałkujemy pierwszą część na grubość 4 mm i wycinamy dwa takie same serca (wcześniej przygotowałam szablon z grubego papieru, wg dwóch kół o średnicy 20 cm). W jednym z nich w środku wycinamy mniejsze serce.
  3. Pełne serce smarujemy białkiem, szczególnie brzegi, następnie równo nakładamy na nie serce z wyciętym środkiem. Lekko przyciskamy na brzegach aby mieć pewność, że się połączyły. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy na grubość 3–4 mm i wycinamy parzystą ilość kółek o średnicy ok. 6 cm. W połowie ciastek wycinamy mniejsze kółka, o średnicy 3–4 cm i postępujemy podobnie jak z sercem. Całe kółka smarujemy białkiem (szczególnie brzegi) i nakładamy na nie kółka z wyciętym środkiem. Upewniamy się, że kółka są sklejone. Wierzch ciastek również można posmarować białkiem. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i wkładamy na 10 minut do lodówki.
  5. Gdy są już schłodzone wyjmujemy je i na środek ciastek oraz serca nakładamy nasz ulubiony dżem lub konfiturę z „górką”.
  6. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy na złoty kolor, ok. 12–15 minut, serce trochę dłużej. Po upieczeniu gdy już ostygną, dekorujemy wg uznania lukrem.
  7. Lukier. 4–5 łyżek cukru pudru wymieszać z łyżką soku z cytryny i gorącą łyżką wody. Lukier trzeba rozrobić tak, aby był dość gęsty. W razie potrzeby dodajemy cukru pudru.

Zarówno wielkość serca i wielkość ciastek zależą od Was. Ja wycięłam specjalnie większe, bo na takie miałam ochotę, jeśli zrobicie mniejsze wyjdzie ich oczywiście więcej.