Jest to prosty i uniwersalny przepis na kruche ciasto. Trzymając się wskazówek z przepisu to ciasto musi się udać. Możemy upiec z niego kruche ciasteczka, tartę, rogaliki czy zrobić spód pod sernik. Polecam.

Składniki

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Masło łączymy z cukrem, żółtkiem, wanilią i kwaśną śmietaną. Wyrabiamy na gładką masę.
  2. Dodajemy przesianą mąkę. Zagniatamy kruche ciasto na gładką masę. Nie możemy zagniatać zbyt długo, ponieważ prowadzi to do „zaciągnięcia” ciasta. W konsekwencji straci ono właściwą strukturę, a wyroby będą twarde i zakalcowate.
  3.  Ciasto kruche zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mamy gotowe ciasto do naszych wypieków. Możemy je wałkować, wycinać, piec. Smacznego!

Porady i uwagi

Zasada sporządzania ciasta kruchego jest bardzo prosta. Stosujemy proporcję 3:2:1. Trzy części mąki, dwie masła i jedną cukru. W celu uzyskania gładkiej masy należy też w odpowiedniej kolejności połączyć składniki. Do ciasta kruchego możemy dodawać również w niewielkiej ilości środki spulchniające.

Idealna temperatura wałkowania i formowania ciasta to 20ºC. Ciasto wałkujemy na grubość 2 do 4 mm i formujemy spody, wycinamy ciastka itp. Ciasta nie należy zbyt długo przegniatać ze względu na możliwość „zaciągnięcia”/ płynięcia ciasta. W konsekwencji takie ciasto traci właściwą strukturę, a wyroby są twarde i zakalcowate.

Ciasto kruche wypiekamy w temperaturze 210-230 ºC.

Wpływ użytych surowców. Mąka powinna zawierać ok. 30% słabego lub średniej jakości glutenu. Mocny gluten utrudnia wałkowanie i formowanie, a ciasto o małej zawartości glutenu rozlewa się. Jeśli używamy mąki pszennej z mocnym glutenem możemy dodać też mąkę ziemniaczaną w ilości 5 do 10%. Poprawi ona plastyczność ciasta i kruchość wyrobów.

Dodatek jajek poprawi smak, szczególnie dodatek żółtek. Żółtka zwiększają kruchość, albumina poprawia porowatość. Natomiast białko, jego nadmiar zwiększa twardość wyrobów.

Pamiętając o tych wskazówkach możemy zrobić, delikatne i kruche ciasto.

 

 

 

do 15 min Przygotowanie do 45 min Czas gotowania v Wegetariańskie

Tip

Pamiętajmy o krótkim wyrabianiu ciasta kruchego!

Tip

Ciasto kruche możemy przechowywać zamrożone.

5 komentarzy

  1. Mm_ajka

    19 września 2010 o 17:56

    Uwielbiam kruche ciasto, jego smak i uniwersalizm:)
    Zapraszam do zabawy http://kulinarneinspiracje.blogspot.com/2010/09/zabawa-w-lubienie.html
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Iwona

    11 kwietnia 2011 o 16:19

    To ciasto kruche jest swietne :)To bedzie teraz moj ulubiony przepis :)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      11 kwietnia 2011 o 17:45

      Cieszę się :)

      Odpowiedz
  3. beti

    4 lipca 2011 o 11:25

    Wreszcie natrafiłam na jakiś konkretny, sprawdzony przepis na kruche ciasto. Zazwyczaj wychodzi mi twarde jak kamień. wiem, że jest to spowodowane rodzajem mąki. Najczęściej mieszam tortową z krupczatką. Droga Kasiu, mogłabyś mi powiedzieć jaką Ty stosujesz do swoich wypieków? ;)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      4 lipca 2011 o 11:42

      Witaj Beti,
      ponieważ mieszkam chwilowo w Anglii używam mąki angielskiej. Wbrew temu co się mówi o mące angielskiej ja używam jej do wypieków i wychodzą :). Czasem kupuję w polskim sklepie krupczatkę i make ziemniaczaną. W tym przepisie użyłabym pszennej mąki, np. Szymanowskiej. Ja i moja mama zawsze właśnie tą mąkę kupowałyśmy. Pamiętaj, kruche ciasto nie lubi być długo zagniatane, tylko do połączenia składników i ręce możesz schłodzić pod zimną wodą.
      Czasem eksperymentuję i dodaję mąkę krupczatkę i ziemniaczaną do kruchego ciasta, zawsze trzymam się zasady, żeby jak najkrócej zagniatać ciasto. Jeśli spojrzysz na kruchy spód do sernika wiedeńskiego lub kruchy spód do mazurków, są również dobre. Niedługo pojawią się kruche rogaliki na stronie, tam użyłam również innych proporcji. Zawsze jednka trzeba trzymać się stosunku mąki do cukru i do masła: 3 do 2 do 1. Ekstra można dodać śmietanę lub żółtko, to poprawia strukturę i kruchość ciasta. Zapraszam do śledzenia i na początek polecam właśnie ten przepis. Kruche jest naprawdę kruche :) Pozdrawiam i daj znać jak wyszło…

      Odpowiedz
* Pole wymagane