Jest to prosty i uniwersalny przepis na kruche ciasto. Trzymając się wskazówek z przepisu to ciasto musi się udać. Możemy upiec z niego kruche ciasteczka, tartę, rogaliki czy zrobić spód pod sernik. Polecam.

Składniki

  • 300g mąki
  • 200g masła
  • 100g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Masło łączymy z cukrem, żółtkiem, wanilią i kwaśną śmietaną. Wyrabiamy na gładką masę.
  2. Dodajemy przesianą mąkę. Zagniatamy kruche ciasto na gładką masę. Nie możemy zagniatać zbyt długo, ponieważ prowadzi to do „zaciągnięcia” ciasta. W konsekwencji straci ono właściwą strukturę, a wyroby będą twarde i zakalcowate.
  3. Ciasto kruche zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie mamy gotowe ciasto do naszych wypieków. Możemy je wałkować, wycinać, piec. Smacznego!

Porady i uwagi

Zasada sporządzania ciasta kruchego jest bardzo prosta. Stosujemy proporcję 3:2:1. Trzy części mąki, dwie masła i jedną cukru. W celu uzyskania gładkiej masy należy też w odpowiedniej kolejności połączyć składniki. Do ciasta kruchego możemy dodawać również w niewielkiej ilości środki spulchniające.

Idealna temperatura wałkowania i formowania ciasta to 20ºC. Ciasto wałkujemy na grubość 2 do 4 mm i formujemy spody, wycinamy ciastka itp. Ciasta nie należy zbyt długo przegniatać ze względu na możliwość „zaciągnięcia”/ płynięcia ciasta. W konsekwencji takie ciasto traci właściwą strukturę, a wyroby są twarde i zakalcowate.

Ciasto kruche wypiekamy w temperaturze 210-230 ºC.

Wpływ użytych surowców. Mąka powinna zawierać ok. 30% słabego lub średniej jakości glutenu. Mocny gluten utrudnia wałkowanie i formowanie, a ciasto o małej zawartości glutenu rozlewa się. Jeśli używamy mąki pszennej z mocnym glutenem możemy dodać też mąkę ziemniaczaną w ilości 5 do 10%. Poprawi ona plastyczność ciasta i kruchość wyrobów.

Dodatek jajek poprawi smak, szczególnie dodatek żółtek. Żółtka zwiększają kruchość, albumina poprawia porowatość. Natomiast białko, jego nadmiar zwiększa twardość wyrobów.

Pamiętając o tych wskazówkach możemy zrobić, delikatne i kruche ciasto.

 

 

 

Pamiętajmy o krótkim wyrabianiu ciasta kruchego!

Ciasto kruche możemy przechowywać zamrożone.