Kruche pierożki to elegancki i bardzo smaczny dodatek do czerwonego barszczu i kolacji wigilijnej. Te pierożki zachwycają. Ciasto jest delikatne, lekko się rozwarstwia i rozpływa w ustach. Proponuję do nich farsz z kapusty i grzybów, w tej samej ilości. Musicie spróbować!

Składniki

Kruche ciasto

  • 200g mąki pszennej
  • 120g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko lub 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany

Farsz

  • 600g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2–3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 40g suszonych grzybów
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
  2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
  4. Kruche ciasto. Zagniatamy je w dniu robienia pierożków. Składniki na kruche ciasto siekamy nożem, gdy lekko się połączą szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto powinno „odpocząć” w chłodnym miejscu przez ok. 30 minut.
  5. Kruche ciasto wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wycinamy kółka i na każde z nich nakładamy farsz. Składamy i formujemy pierożki, dokładnie zlepiając ich brzegi. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oi pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180ºC. Podajemy je na gorąco lub na zimno z czerwonym barszczem. Smacznego!

Źródło: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” – przepis na kruche ciasto

Pierożki kruche możemy też zrobić z farszem do pierogów, jest tam mniej pieczarek lub tylko z pieczarkami.

Pierożki możemy zamrozić przed upieczeniem. Układamy je na blaszce i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok. 20 minutach, lekko już przymrożone przekładamy do pojemniczków lub woreczków do mrożenia. Pieczemy wtedy gdy są nam potrzebne, np. tuż przed kolacją wigilijną. Wystarczy piec je 3–4 minuty dłużej.