Kruche pierożki to elegancki i bardzo smaczny dodatek do czerwonego barszczu i kolacji wigilijnej. Te pierożki zachwycają. Ciasto jest delikatne, lekko się rozwarstwia i rozpływa w ustach. Proponuję do nich farsz z kapusty i grzybów, w tej samej ilości. Musicie spróbować!

Składniki

Kruche ciasto

  • 200g mąki pszennej
  • 120g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko lub 2 żółtka
  • 1 łyżka kwaśniej śmietany

Farsz

  • 600g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2–3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 40g suszonych grzybów
  • 500g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej. Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy) i bardzo drobno siekamy lub mielimy w maszynce.
  2. Kapustę płuczemy (żeby nie była zbyt kwaśna), odciskamy i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i wodę po grzybkach. Całość gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Jeśli kapusta ma mało marchwi możemy jedną obrać, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele i liście laurowe).
  3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy, starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem ok. 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Jeśli farsz okazałby się za suchy, możemy dodać 2–3 łyżki oliwy.
  4. Kruche ciasto. Zagniatamy je w dniu robienia pierożków. Składniki na kruche ciasto siekamy nożem, gdy lekko się połączą szybko zagniatamy ciasto. Następnie ciasto powinno „odpocząć” w chłodnym miejscu przez ok. 30 minut.
  5. Kruche ciasto wałkujemy dość cienko, lekko podsypując mąką. Wycinamy kółka i na każde z nich nakładamy farsz. Składamy i formujemy pierożki, dokładnie zlepiając ich brzegi. Pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oi pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do ok. 180ºC. Podajemy je na gorąco lub na zimno z czerwonym barszczem. Smacznego!

Źródło: „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole” – przepis na kruche ciasto

do 60 min Przygotowanie do 30 min Czas gotowania ok. 15 sztuk Porcja v Wegetariańskie

Tip

Pierożki kruche możemy też zrobić z farszem do pierogów, jest tam mniej pieczarek lub tylko z pieczarkami.

Tip

Pierożki możemy zamrozić przed upieczeniem. Układamy je na blaszce i wstawiamy do zamrażalnika. Po ok. 20  minutach, lekko już przymrożone przekładamy do pojemniczków lub woreczków do mrożenia. Pieczemy wtedy gdy są nam potrzebne, np. tuż przed kolacją wigilijną. Wystarczy piec je 3–4 minuty dłużej.

13 komentarzy

  1. Asia

    5 grudnia 2011 o 18:10

    takie smaki kojarzą mi się z imieninami u Wujka, domowe jedzenie, pyszny barszczyk aż się rozmarzyłam :) cudowne :) pozdrawiam !

  2. Maggie

    5 grudnia 2011 o 19:27

    Faktycznie bardzo elegancko wygladaja – na wigilijny stol, do czerwonego barszczu, pasuja idealnie!

  3. Jolanta Szyndlarewicz

    5 grudnia 2011 o 19:33

    uwielbiam pierożki, nawet bez barszczu:)

  4. Toczka

    6 grudnia 2011 o 20:22

    Ciasto z lekka francuskie? Bardzo lubię paszteciki do barszczu, a takie pierożki wydają mi się z nimi trochę spokrewnione. Taka nieco dzika wariacja na temat dodatków do barszczu, zdecydowanie mi się podoba i jestem za :]

  5. Magda

    4 stycznia 2012 o 21:25

    Zawsze do barszczyku robiłam paszteciki ale wypróbowaliśmy teraz te pierożki i na pewno będziemy teraz korzystać z tego przepisu. Pierwszy raz piekłam pierożki, mój Mąż zdziwiony pytał czy na pewno wkładam je do piekarnika a nie gotuje haha ;-).

  6. Iwona

    16 grudnia 2012 o 22:38

    Mam takie male pytanko, czy te pierozki trzeba/mozna jakos odgrzewac jezeli zostanie mi ich na drugi dzien? czy zimne smakuja tak samo dobrze jak cieple? Dziekuje z gory za odpowiedz.

    • Kasia Wilkosińska

      16 grudnia 2012 o 23:26

      Nie trzeba ich odgrzewać, oczywiście ciepłe są fajniejsze, ale na zimno smakują prawie tak samo dobrze :). Co do krokietów to najlepiej odgrzewać je w piekarniku, zachowają chrupkość panierki, w mikrofali zrobią się miękkie. Pozdrawiam…

  7. Iwona

    16 grudnia 2012 o 22:39

    bylybym zapomniala, to samo tyczy sie krokietow, jak je na drugi dzien odgrzac? w piekarniku? w mikrofalowce?

  8. Maria

    14 grudnia 2013 o 12:02

    Ile sztuk wychodzi z tej porcji ciasta? Czy przed włożeniem pierożków do piekarnika trzeba je czymś posmarować (białko, żółtko)?

Zaloguj się by dodać komentarz.