Bardzo proste ciasto połączone z jabłkami, lekko podsmażonymi z cynamonem. Wystarczy połączyć wszystkie składniki na ciasto, a w efekcie końcowym uzyskamy pyszne, mięciutkie i aromatyczne rogaliki, idealne na podwieczorek. Przepis ze strony 2 smaki. Polecam!

Składniki

Ciasto

  • 500g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 40g świeżych drożdży
  • 3 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Owoce

  • Jabłka
  • cynamon
  • cukier

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka gorącej wody, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Do miski wkładamy przesianą mąkę, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy przez kilka minut. Składniki powinny dokładnie się połączyć, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. Odstawiamy je pod przykryciem w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi swoją objętość.
  2. Jabłka. W tym czasie obieramy jabłka, oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na patelnię dodajemy cynamon i cukier do smaku. Przesmażamy kilka minut. Odstawiamy, aby ostygły.
  3. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy na 3 ub 4 równe części. Z każdej formujemy kulę i wałkujemy ją w kształcie koła na grubość ok. 4 mm. Koło dzielimy na 8 porcji (tak jak pizzę), u podstawy (tej zaokrąglonej) nakładamy po łyżeczce jabłek i zwijamy rogaliki do środka (końcówkę wierzchołka smarujemy białkiem). Formujemy rogalik i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 25–30 minut.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 175C i wstawiamy wyrośnięte rogalki. Pieczemy ok. 15–20 minut, aż się zarumienią. Lekko ciepłe smarujemy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
  5. Lukier. Wszystkie składniki łączymy. Gęstość lukru regulujemy przez dodanie wody lub cukru pudru. Smacznego!

Źródło: 2 smaki

Jako nadzienia możemy użyć różnych owoców sezonowych, powideł, konfitury lub białego sera. Czyli tak jak lubimy.

Rogaliki możemy zrobić większe, wtedy ciasto dzielimy na 2 części i wyjdzie nam 16 większych sztuk, możemy też podzielić je na 4 części i zrobić malutkie, jak wolimy.