Pieczenie mazurków na Wielkanoc jest tak samo popularne jak babki wielkanocne czy pascha. Dziś pokażę Wam przepis na kruchy spód do mazurków. Spód jest naprawdę kruchy i można go wykorzystać do dowolnego mazurka: bakaliowego, czekoladowego czy z masą kajmakową.

Składniki

  • 150g mąki pszennej
  • 150g mąki krupczatki
  • 200g miękkiego masła
  • 100g cukru białego
  • 1 żółtko
  • 2 duże łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Masło łączymy z cukrem, śmietaną, wanilią i żółtkiem. Dokładnie mieszamy.
  2. Do masła dodajemy przesianą mąkę pszenną i krupczatkę. Szybko zagniatamy ciasto (zbyt długie zagniatanie ciasta spowoduje, że spód będzie twardy a nie kruchy), zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, na ok. 1 godzinę.
  3. Wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na kwadrat o grubość ok. 5mm. Brzegi ciasta można udekorować dodatkowo skręconym wałeczkiem kruchego ciasta lub wyciąć listki z ciasta kruchego i ułożyć wzdłuż brzegów spodu (patrz zdjęcie). Gdy będziemy wykańczać mazurek to dodatkowa obwódka zatrzyma masę.
  4. Przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 15 minut w temperaturze 175°C, aż spód się zarumieni. Tak przygotowany spód używamy do dowolnych mazurków. Smacznego!