Taki tradycyjny krupnik nauczyłam się gotować, podpatrując jak robi to moja mama. Jest podobny, choć mamy pewnie był lepszy. Ja swój robię na żeberkach lub kurczaku, zależy co mam w lodówce. Polecam!

Składniki

  • 300g żeberek wieprzowych
  • 100g kaszy jęczmiennej
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 10 cm kawałek pora
  • kawałek selera
  • 5–6 średnich ziemniaków
  • natka pietruszki
  • 3 grzyby suszone
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pieprz czarny
  • sól

Przygotowanie

  1. Żeberka płuczemy i zalewamy wodą, ok. 2 litry, gdy się zagotują zbieramy powstałą szumowinę/ pianę. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kilka kulek czarnego pieprzu oraz grzyby suszone (połamane). Żeberka gotujemy ok. 30 minut.
  2. Dodajemy kaszę i gotujemy 10 minut. Następnie marchewkę pokrojoną w plasterki, pietruszkę, selera, pora, opaloną cebulę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej, aż kasza i warzywa będą miękkie.
  3. Wyjmujemy żeberka, obieramy z mięsa i dodajemy je do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Zupę możemy ugotować również na udku z kurczaka lub kawałku wołowiny

Krupnik można okrasić skwarkami ze słoniny.