Jest to przepis na podstawową kruszonkę, w której trzymamy się prostej zasady proporcji mąki do masła i do cukru. Zawsze 2:1:1, pamiętając o tym możemy dowolnie modyfikować ilość kruszonki. Dodatkowo można dodać wanilię lub inne smakowe przyprawy, np. cynamon. Więcej na blogu!

Składniki

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 100g miękkiego masła
  • wanilia

Przygotowanie

  1. Masło łączymy z cukrem i wanilią. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Taka kruszonką posypujemy ciasto lub bułeczki. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie na 1 dużą blaszkę Porcja v Wegetariańskie

6 komentarzy

  1. Ola

    30 lipca 2012 o 23:52

    ja kruszonkę robię z krupczatki, przeważnie wyjadam ją z ciasta paluchami ;)

    Odpowiedz
  2. Jolanta Szyndlarewicz

    1 sierpnia 2012 o 15:16

    …. oj takie drożdżówki z kruszonką:) mniami:)

    Odpowiedz
  3. Jakub

    19 marca 2014 o 13:12

    Najlepiej Dodać Kakao Oraz Trochę Więcej Cukru
    A Dla Koloru Kurkumy

    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. MHTM

    3 grudnia 2014 o 19:57

    Hej, a jeśli jest zbyt sypka, tzn, że za mało masła?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      3 grudnia 2014 o 23:37

      Jeśli proporcje były zachowane to kruszonka powinna być ok. Ona jest sypka, Jeśli chcesz większe grudki należy ja lekko zgniatać palcami, aż utworzą się większe grudki.

      Odpowiedz
* Pole wymagane