Jest to chińska kombinacja kurczaka z orzechami. W tym przepisie to właśnie one wychodzą na pierwszy plan. Jak dla mnie połączenie wszystkich składników jest znakomite. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka lub udek, bez skóry i kości
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 125g orzechów nerkowca
  • 1 chilli czerwone
  • 1 zielona papryka

Sos

  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka octu ryżowego lub sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w grubą kostkę (2–2,5 cm) i odkładamy. Olej orzechowy rozgrzewamy w woku, gdy jest gorący smażymy orzechy przez 1 minutę, powinny się zrumienić. Wyjmujemy je z woka i odkładamy.
  2. Następnie wkładamy na rozgrzany olej kurczaka i smażymy 3 minuty. Dodajemy pokrojone w paseczki chilli, pokrojoną w paski zieloną paprykę i smażymy kolejne 2–3 minuty. Kurczaka i warzywa wyjmujemy z woka.
  3. Połowę orzechów miksujemy prawie na pastę. Przekładamy je do woka i dodajemy pozostałe składniki sosu: bulion, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, czosnek, imbir, oliwę i ocet winny. Podgrzewamy sos, ale nie gotujemy. Dodajemy kurczaka i warzywa. Całość gotujemy przez 2–3 minuty. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane pozostałymi orzeszkami.
  4. Ryż płuczemy zimną wodą, aż będzie przezroczysta. Wkładamy go do garnka i zalewamy wodą ok. 1 cm ponad ryż. Dodajemy szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru (gdy mamy ryżu na ok. 3–4 porcje), mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na ogień. Gdy ryz się zacznie gotować zmniejszamy ogień na minimum, gotujemy go ok. 5 minut i włączamy całkowicie kuchenkę. Ryż zostawiamy przykryty na palniku. Sprawdzamy co jakiś czas czy jest już dobry, nie powinien być rozgotowany tylko sprężysty, lekko al dente i powinno mu to zająć ok. 10–15 minut. W trakcie gotowania ryżu już nie mieszamy. Smacznego!

Smażąc w woku, należy wszystkie składniki mieć przygotowane wcześniej. Smażymy krótko, dlatego trzeba mieć je po ręką.

Miksując orzechy możemy wlać do nich trochę bulionu, będzie łatwiej.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!