Jest to chińska kombinacja kurczaka z orzechami. W tym przepisie to właśnie one wychodzą na pierwszy plan. Jak dla mnie połączenie wszystkich składników jest znakomite. Polecam!

Składniki

  • 300g piersi z kurczaka lub udek, bez skóry i kości
  • 2 łyżki oleju orzechowego
  • 125g orzechów nerkowca
  • 1 chilli czerwone
  • 1 zielona papryka

Sos

  • 150 ml bulionu z kurczaka
  • 1 łyżka octu ryżowego lub sherry
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka octu winnego

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w grubą kostkę (2–2,5 cm) i odkładamy. Olej orzechowy rozgrzewamy w woku, gdy jest gorący smażymy orzechy przez 1 minutę, powinny się zrumienić. Wyjmujemy je z woka i odkładamy.
  2. Następnie wkładamy na rozgrzany olej kurczaka i smażymy 3 minuty. Dodajemy pokrojone w paseczki chilli, pokrojoną w paski zieloną paprykę i smażymy kolejne 2–3 minuty. Kurczaka i warzywa wyjmujemy z woka.
  3. Połowę orzechów miksujemy prawie na pastę. Przekładamy je do woka i dodajemy pozostałe składniki sosu: bulion, ocet ryżowy, sos sojowy, cukier, czosnek, imbir, oliwę i ocet winny. Podgrzewamy sos, ale nie gotujemy. Dodajemy kurczaka i warzywa. Całość gotujemy przez 2–3 minuty. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane pozostałymi orzeszkami.
  4. Ryż płuczemy zimną wodą, aż będzie przezroczysta. Wkładamy go do garnka i zalewamy wodą ok. 1 cm ponad ryż. Dodajemy szczyptę soli i 1 łyżeczkę cukru (gdy mamy ryżu na ok. 3–4 porcje), mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na ogień. Gdy ryz się zacznie gotować zmniejszamy ogień na minimum, gotujemy go ok. 5 minut i włączamy całkowicie kuchenkę. Ryż zostawiamy przykryty na palniku. Sprawdzamy co jakiś czas czy jest już dobry, nie powinien być rozgotowany tylko sprężysty, lekko al dente i powinno mu to zająć ok. 10–15 minut. W trakcie gotowania ryżu już nie mieszamy. Smacznego!

Smażąc w woku, należy wszystkie składniki mieć przygotowane wcześniej. Smażymy krótko, dlatego trzeba mieć je po ręką.

Miksując orzechy możemy wlać do nich trochę bulionu, będzie łatwiej.