Jest to jedna z wielu wersji tajskiego kurczaka curry, tym razem z dodatkiem czerwonej pasty curry. Jej oryginalna nazwa to Gaeng Phed Gai. Przepis wzięłam z książki „Łatwa kuchania tajska”, chciałam zacząć od prostszych przepisów i dobrze trafiłam. Zrobiłam już kilka potrwa z niej, są łatwe, szybkie i smaczne. Niech nie zrazi was ilość składników. Jeśli raz je kupimy wykorzystamy je do wielu innych tajskich potraw. Polecam!

Składniki

  • 450g udek z kurczaka
  • 2 łodygi świeżej trawy cytrynowej
  • 1,5 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2–3 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry
  • ok. 8–10 obranych małych ziemniaków
  • 3 łyżki szalotki w cienkich plasterkach
  • 3 łyżki grubo posiekanego czosnku
  • 1 łyżka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżeczki pokrojonej na paseczki skórki limonki
  • 1 łyżka sosu rybnego, nam pla
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 3 łyżki wody
  • garść posiekanej kolendry

Do dekoracji

  • garść rozgniecionych prażonych fistaszków
  • 1 czerwone chili, bez pestek, pocięte na paseczki

Przygotowanie

  1. Kroimy kurczaka na na grube kawałki długości 2 cm. Trawę cytrynową drobno siekamy, tylko miękkie i białe części.
  2. Rozgrzewamy wok lub dużą patelnię, gdy będzie gorąca wlewamy olej i pastę curry. Smażymy 2 minuty, mieszamy cały czas. Wrzucamy kurczaka oraz ziemniaki i mieszamy, aż składniki całkowicie pokryją się pastą.
  3. Następnie dodajemy: trawę cytrynową, czosnek, imbir, skórkę limonki, sos rybny, cukier oraz sól i smażymy jeszcze 1 minutę, mieszając.
  4. Wlewamy mleko kokosowe i wodę. Zmniejszamy ogień i dusimy, aż kurczak będzie gotowy, a ziemniaki miękkie, ok. 25 minut. Jeśli mamy dużo sosu możemy go zredukować. zwiększamy ogień i dusimy, ciągle mieszając. Na końcu dodajemy kolendrę i mieszamy.
  5. Podajemy posypane fistaszkami lub sezamem i chili. Smacznego!

Pasta curry: użyłam 3 łyżki i wyszło dość ostre, myślę, że 2 łyżki są wystarczające jeśli chcemy łagodniejszą wersję.

Fistaszki zamieniłam na prażony sezam.

Udka z kurczaka powinny być bez skóry i kości. Można też użyć piersi z kurczaka.