Jedna z najbardziej znanych chińskich potraw i jedna z prostszych do zrobienia w domu. Ważne jest, aby dobrze wyważyć smaki przypraw, a tu słodkie z kwaśnym dobrze współgra. Dlatego mój przepis niech będzie dla Was pewnym drogowskazem. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Kurczak

  • 2 piersi z kurczaka, ok. 300g
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego, jasnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sos słodko-kwaśny

  • 1 średnia cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pomarańczowa papryka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • ok. 1/2–1 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • ok. 1 łyżeczki cukru
  • kilka kropli tabasco lub chilli sosu

Przygotowanie

  1. Kurczak. Żółtka, skrobię i sos sojowy łączymy i dodajemy do tego pokrojonego w grubą kostkę kurczaka, całość mieszamy. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Smażymy kurczaka, aż się zrumieni. Odkładamy na talerz.
  2. Sos. Na tej samej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy i podsmażamy na niej grubo pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i smażymy kolejne 2–3 minuty.
  3. Całość podlewamy odrobiną wody, dusimy przez 5–8 minut. Dodajemy paprykę, również pokrojoną w grubą kostkę i dusimy kolejne kilka minut. Gdy warzywa będą na pół miękkie dodajemy odsączonego, pokrojonego ananasa oraz kurczaka. Przykrywamy i dusimy 3–4 minuty.
  4. Sos sojowy, skrobię, ketchup mieszamy i rozcieńczamy ją sokiem z ananasa.
  5. Warzywa zdejmujemy z ognia, wlewamy sos z ketchupu i mieszamy dokładnie. Wstawiamy na wolny ogień i podgrzewamy, aż cały sos zgęstnieje, będzie lśniący i gładki. Gdyby sos był zbyt gęsty, podlewamy odrobiną wody, tak aby kurczak i warzywa były pokryte sosem (ale nie mają w nim pływać).
  6. Na końcu doprawiamy octem (1/2 do 1 łyżki), cukrem i sosem tabasco lub chilli sosem (odrobiną, ma tylko wyostrzyć smak, ale nie dominować). Uważajmy na ocet i cukier, aby nie dodać zbyt dużo, bo cały sos zrobi się za ostry. Zaczynamy od małej ilości octu i cukru aż uzyskamy pożądany dla nas smak.
  7. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!