Ten smakowity kurczak z grilla gai yang to jedna z najbardziej popularnych potraw tego typu. Najlepiej użyć mięsa z udek kurczaka, ponieważ zachowują większą soczystość podczas grillowania. Ja tym razem użyłam piersi z kurczaka i smakowały one równie wybornie. Ważne jest też, by marynować go przez kilka godzin, a najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Przygotowanie jest bardzo proste, wymaga wprawdzie kliku składników, ale wystarczy je zmiksować i mamy gotową marynatę. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 900 g udek kurczaka z kośćmi, bez skóry (użyłam piersi z kurczaka)
Marynata
- 2 łyżki sosu rybnego, nam pla
- 3 łyżki grubo posiekanego czosnku
- 3 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 małe czerwone lub zielone papryczki chili, użyłam jednej sztuki
- 1 łyżka startej skórki limonki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka wina ryżowego lub wytrawnego sherry
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 2 łyżeczki tajskiej pasty curry czerwonej
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu, świeżo zmielonego
- 4 łyżki mleka kokosowego z puszki
Przygotowanie
- Wszystkie składniki marynaty miksujemy, lub rozgniatamy za pomocą moździerza.
- Kurczaka osuszamy, układamy w misce i zalewamy marynatą, dokładnie mieszamy. Zawijamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmujemy kurczaka na 40 minut przed grillowaniem i pozostawiamy w temperaturze pokojowej.
- Rozgrzewamy grill i pieczemy kurczaka po ok. 10 minut z każdej strony, aż będzie gotowy.
- Przekładamy na półmisek. Podajemy z ryżem po tajsku. Smacznego!
Możemy do kurczaka przygotować sos jogurtowy z papryką, chilli i sokiem z limonki.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!