Prosta szybka potrawa. Kurczak i chrupiąca papryka, wszystko doprawione odrobiną octu balsamicznego, pieprzem i bazylią. Smażone krótko na oliwie z oliwek, stanowi doskonałe danie również dla tych którzy liczą kalorie. Przepis mojego męża. Polecam!

Składniki

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 duża cebula
  • 1 mała cukinia (opcjonalnie)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • suszona bazylia
  • świeżo mielony pieprz
  • sól

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczak myjemy i osuszamy, kroimy wzdłuż, na pół i następnie na paski. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni i wrzucamy kurczaka. Smażymy go przez chwilę, następnie dodajemy miód, ocet balsamiczny, sól, pieprz, bazylię (sporo bazylii) oraz grubo posiekany czosnek. Smażymy przez kilka minut, aż kurczak się lekko zrumieni. Odstawiamy.
  2. Na drugiej patelni (możemy użyć tej samej, kurczaka przekładamy do miski, a patelnię myjemy, żeby nic się nie przypaliło), rozgrzewamy oliwę z oliwek, ok. 2 łyżek i wrzucamy na nią cebulę pokrojoną w grubą (1 cm) kostkę lub grube piórka, chodzi o to, aby cebula w potrawie była widoczna. Smażymy, aż się lekko zeszkli i dodajemy do niej pokrojoną w grubą kostkę paprykę, wcześniej umytą i wyczyszczoną oraz pokrojoną w talarki cukinię. Paprykę i cukinię smażymy, na pół twardo.
  3. Następnie dodajemy do niej usmażonego kurczaka. Smażymy przez chwilę, jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem i bazylią.
  4. Podając naszego kurczaka, papryka powinna być chrupiąca. Kurczaka podajemy z pieczywem czosnkowy. Smacznego!