Jest to przepis na klasyczną lazanię z mięsem mielonym. Prosta potrawa i bardzo sycąca. Polecam z lampką białego wina, oczywiście tylko dla dorosłych!

Składniki

  • 450g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów, 400g
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • 12 płatów makaronu do lazanii
  • parmezan, do starcia
  • oliwa z oliwek

Sos beszamel

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mleka

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, aż się zeszkli. Po kilku minutach dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i marchew, obraną i startą na grubych oczkach. Całość podsmażamy ok. 5 minut, odkładamy na talerz.
  2. Na patelnię wkładamy mielone mięso (rozdrabniamy je) i smażymy, aż przestanie mieć surowy wygląd. Dodajemy marchewkę, zmiksowane pomidory z puszki i dusimy całość ok. 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Odstawiamy.
  3. Makaron, gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu.
  4. Naczynie żaroodporne (użyłam kwadratowego 24 x 24 cm) smarujemy cienko oliwą z oliwek. Na spodzie układamy warstwę makaronu, następnie warstwę mięsa. Powinny wyjść 4 warstwy makaronu i 3 warstwy mięsa. Na wierzchy nie kładziemy mięsa.
  5. Sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Podgrzewamy na wolnym ogniu przez 1 minutę. Następnie dodajemy mleko, energicznie mieszając. Sos powinien zgęstnieć i być gładki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Górę lazanii polewamy sosem beszamelowym i ścieramy na wierzch parmezan. Zapiekamy lazanię ok. 30 minut w temperaturze 180ºC. Smacznego!

Jeśli chcecie uzyskać bardziej intensywny kolor lazanii do sosu można dodać 2–3 łyżki koncentratu pomidorowego.

Jeśli makaron nie wymaga gotowania i tak wkładam go do wrzątku na 2–3 minuty, następnie wyjmuję i opłukuje zimną wodą.