To tradycyjne węgierskie danie powinno być zrobione na smalcu i wędzonej słoninie. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Polecam!

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 małe cukinie, po skrojeniu powinno jej być tyle co połowę całej papryki)
  • ok. 400g wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5–6 średnich dojrzałych pomidorów lub 400g pomidorów z puszki
  • ok. 2–3 szklanek wody
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 1½ łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy, aż się zrumieni na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę paprykę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, dolewamy 2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu.
  2. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, podsmażoną kiełbasę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek.
  3. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. 15 minut. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za suche i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
  4. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Jeśli leczo jest bardzo kwaśne (zależy to od pomidorów) dodajemy cukier. Dusimy kolejne 5 minut i odstawiamy.  Podajemy posypane natką pietruszki z bagietką. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 45 min Czas gotowania 6 osób Porcja

Tip

Dodatkowo możemy doprawić leczo małą ilością zasmażki. Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła i ½ łyżki mąki, smażymy przez chwilę, rozcieńczamy sosem i dodajemy do leczo. Taka ilość dodaje smaku, ale nie zagęszcza samego leczo.

Tip

Najlepiej leczo ugotować dzień wcześniej lub kilka godzin, aby nabrało smaku.

24 komentarzy

  1. Kasia

    8 czerwca 2011 o 15:26

    Kasiu, jesteś drugą osobą, która mi smaczka robi na leczo ;) no jak nic chyba je ugotuję!

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      8 czerwca 2011 o 15:29

      :) Sama bym zjadła, bo to leczo było jaki czas temu…

      Odpowiedz
  2. aga

    8 czerwca 2011 o 16:37

    Kasiu, ale nas kusiz:) az mi slinka cieknie na takie leczo:)

    Odpowiedz
  3. Paula

    9 czerwca 2011 o 11:56

    coś czuję, że wkrótce zrobię sobie leczo :)

    Odpowiedz
  4. Mackens

    23 lipca 2011 o 11:42

    bardzo dobry przepis,smakowity,zastąpiłem oliwę z oliwek na olej z pestek winogron :)

    Odpowiedz
  5. herdzius

    5 sierpnia 2011 o 12:31

    lecę wypróbowac przepis:-)

    Odpowiedz
  6. leczo

    2 listopada 2011 o 19:45

    olej i winogrona ciekawe, ja do tej pory używałam słonecznikowego.

    Odpowiedz
  7. nika

    19 lipca 2012 o 01:58

    sprwadzilam – pyyyyycha:) dziekuje

    Odpowiedz
  8. gular

    24 lipca 2012 o 16:38

    Wyglada super.Ja jeszcze teraz sobie nakupilam cukinni duzo do zaprawienia.Super smakuje zimą ze sloika..a że w Lidlu tania to żal tego nie zrobic.

    Odpowiedz
  9. ina240

    29 września 2012 o 10:16

    To jest pyszne.
    Po malutkich modyfikacjach zrobię je ponownie :)
    (ja nie użyłam wędzonej papryki)

    Polecam ten przepis :)

    Odpowiedz
  10. Marta

    2 lipca 2013 o 22:04

    Przepyszny przepis :) Robię nieco podobne i zawsze całej rodzinie smakuje :) Chyba częściej tutaj będę zaglądać :)

    Odpowiedz
  11. Leszek

    6 sierpnia 2013 o 18:35

    wszystko fajnie, tylko gdzie ta kiełbasa w tym leczo.Dobra ja ją wezmę i podsmażę razem z cebulą , zobaczymy co wyjdzie.siema :)

    Odpowiedz
  12. Marta

    6 sierpnia 2013 o 21:52

    Zrobiłam leczo wg Twojego przepisu, co prawda z lekkimi modyfikacjami (nie wszystko miałam w domu) i w mniejszej ilosci, a i tak wyszło pysznie. Dzięki za przepis!:)

    Odpowiedz
  13. semi

    15 marca 2014 o 18:05

    Fajnie tak odswieżyć przepis na danie, które robi się tak często. Dodałam kiełbasę krakowska HK, bo od lat jest sprawdzona w mojej rodzinie.

    Odpowiedz
  14. Anna

    23 marca 2014 o 20:24

    Danie z warzyw? z kielbasa? a moze jakas oddzielna kategoria na dania wege by sie przydala?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      23 marca 2014 o 20:32

      Jak widać to chyba jest leczo, dlatego z kiełbasą. A wege to nie moja działka, robię zbyt mało takich potraw, aby dodawać oddzielną kategorię, ale jest dużo blogów które się w tym specjalizują. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
  15. rox

    22 lipca 2014 o 15:00

    czy obierać ze skórki cukinie?

    Odpowiedz
  16. sprawdzamyprzepisy.blogspot.com

    30 lipca 2014 o 16:32

    Uwielbiam leczo, a to wyszło bardzo smaczne. Polecam zaczynać od przypieczenia na oliwie łyżeczki czerwonej papryki w proszku, wtedy wychodzi jeszcze lepsze.

    Odpowiedz
  17. Magdalena

    7 listopada 2014 o 19:31

    Świetny przepis a leczo przepyszne!

    Odpowiedz
* Pole wymagane