To tradycyjne węgierskie danie powinno być zrobione na smalcu i wędzonej słoninie. Ja proponuję wersję lżejszą. Do podsmażenia cebuli użyłam oliwy z oliwek a zamiast słoniny chudą wędzoną kiełbasę. Ponieważ w moim domu leczo jada się jako główne danie z dodatkiem pieczywa, ekstra składnikiem jest cukinia, która je świetnie uzupełnia, a dla zaostrzenia smaku mała papryczka chilli. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 2 cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 2 małe cukinie, po skrojeniu powinno jej być tyle co połowę całej papryki)
  • ok. 400g wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5–6 średnich dojrzałych pomidorów lub 400g pomidorów z puszki
  • ok. 2–3 szklanek wody
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 11/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka cukru, opcjonalnie
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w grubą kostkę i podsmażamy, aż się zrumieni na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy oczyszczoną i pokrojoną w grubą kostkę paprykę, sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory lub pomidory z puszki, dolewamy 2 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu.
  2. Po 10 minutach dodajemy pokrojoną w półplasterki cukinię, podsmażoną kiełbasę i posiekaną papryczkę chilli bez pestek.
  3. Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. 15 minut. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za suche i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.
  4. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Jeśli leczo jest bardzo kwaśne (zależy to od pomidorów) dodajemy cukier. Dusimy kolejne 5 minut i odstawiamy. Podajemy posypane natką pietruszki z bagietką. Smacznego!

Dodatkowo możemy doprawić leczo małą ilością zasmażki. Rozpuszczamy na patelni łyżkę masła i 1/2 łyżki mąki, smażymy przez chwilę, rozcieńczamy sosem i dodajemy do leczo. Taka ilość dodaje smaku, ale nie zagęszcza samego leczo.

Najlepiej leczo ugotować dzień wcześniej lub kilka godzin, aby nabrało smaku.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!