Jeśli ktoś z Was nie próbował tego prostego połączenia to najwyższy czas. Bardzo włoska potrawa i bardzo prosta. Wystarczy trochę świeżego pesto, makaron np. penne, ser i gotowe. W sam raz gdy potrzebujemy w szybkim czasie oczarować smakiem!

Składniki

  • 160g makaronu penne
  • ok. 1/2 szklanki zielonego pesto
  • parmezan lub pecorino ser (do posypania)

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy, ma być al dente. Odlewamy 3–4 łyżki wody z makaronu i odcedzamy.
  2. Makaron ponownie wkładamy do garnka, dodajemy pesto, podgrzewamy i mieszamy. Jeśli całość jest dość sucha dolewamy wodę którą odlaliśmy. Mieszamy jeszcze raz i przekładamy na talerz.
  3. Podajemy od razu. Na wierzchu posypujemy startym parmezanem lub pecorino. Smacznego!

Pesto możemy przygotować dzień przed lub nawet kilka dni. Trzymamy je w lodówce.