Sos nie do końca tylko pomidorowy. Przez dodatek pieczonego bakłażana, cukinii i sezamu, sos nabiera wyjątkowego smaku. Danie szybkie i łatwe do przygotowania, nic więcej nie dodam, musicie sami spróbować!

Składniki

  • 1 puszka pomidorów, najlepiej podłużnych
  • 1/2 bakłażana
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 3 łyki posiekanej kolendry
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • gałązka tymianku
  • makaron penne

Przygotowanie

  1. Bakłażana i cukinię (przekrojone na pół, wzdłuż) smarujemy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 230–240ºC. Pieczemy, ok. 25 minut, przekręcając w trakcie pieczenia. Bakłażana możemy upiec mocniej, zresztą szybciej się piecze, ale to nie szkodzi. Z bakłażana wybieramy miąższ, a skórkę wyrzucamy. Cukinię kroimy w plasterki.
  2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę, czosnek i chilli. Po 2–3 minutach dodajemy pomidory z puszki (pokrojone) i smażymy kolejne 2–3 minuty, nie za długo. Do sosu dodajemy miąższ z bakłażana, tymianek i smażymy ponownie 2 minuty, nie chcemy, aby sos całkowicie odparował z wody. Pod koniec dodajemy cukinię, doprawiamy octem balsamiczny, solą i pieprzem.
  3. Makaron gotujemy al’dente (nawet o minutę krócej), odcedzamy i mieszamy z sosem (makaron dojdzie w sosie i wchłonie smak). Makaron nakładamy na talerz, posypujemy uprażonym sezamem i kolendrą. Smacznego!