Ta tarta jest na teraz, gdy jeszcze możemy skorzystać ze świeżych malin. I co w niej mamy? Delikatne kruche ciasto, nie za słodką masę z mascarpone i maliny, które w cudowny sposób łamią słodycz tarty. Niech Was nie zmyli opis wykonania, tarta nie jest skomplikowana :) Polecam!

Składniki

Kruche ciasto

  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki krupczatki
  • 100g masła
  • 50g cukru
  • 1 żółtko
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii

Masa kremowa

  • 100g serka mascarpone
  • 100g śmietanki 36%, gęstej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki malin

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto. Składniki na ciasto kruche zagniatamy, zawijamy w folię i schładzamy ok. 30 minut w lodówce. Pamiętajmy, aby ciasta kruchego nie zagniatać zbyt długo, ponieważ może zrobić się twarde. Więcej na temat ciasta kruchego można przeczytać tutaj: Ciasto kruche krok po kroku.
  2. Foremkę do tarty (okrągła ok. 20–22 cm średnica, kwadratowa 20×20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Następnie ciasto kruche wałkujemy na grubość ok. 4–5 mm i wykładamy nim foremkę, tak aby ciasto zachodziło na boki formy. Ciasto nakłuwamy widelcem, dość gęsto (ciasto upiecze się równo). Podpiekamy spód ok. 10 minut w temperaturze 190ºC. Ma się delikatnie podpiec.
  3. Masa. Serek mascarpone, śmietanę, jajko, cukier puder i wanilię dokładnie mieszamy. Na zimny podpieczony spód wykładamy maliny, a na maliny masę z mascarpone. Masa będzie dość gęsta, ale rozprowadzamy ją równo po całej tarcie. W trakcie dalszego pieczenia masa równo się rozpłynie. Wkładamy tartę do piekarnika na ok. 30 minut i pieczemy w temperaturze 160–170ºC, zależy jak Wasz piekarnik piecze. Ma się piec powoli i delikatnie zarumienić.
  4. Tarta po upieczeniu będzie mieć delikatną strukturę, ale gdy wystygnie i chwilę schłodzi się w lodówce, będzie zwarta, ale delikatna i łatwo ją pokroimy. Podajemy posypaną cukrem pudrem i ewentualnie ze świeżymi malinami. Smacznego!

Kruche. Jeśli nie macie mąki krupczatki ciasto kruche można zagnieść tylko z pszennej, bierzemy jej 200g. Jednak dodam, że ciasto jest bardziej kruche gdy połączymy obydwie mąki. Możecie też zrobić swoje ulubione ciasto kruche, jeśli taki przepis macie.

Maliny. Używamy świeże, ale po za sezonem mogą być też mrożone. Należy wyjąć je wcześniej by delikatnie się rozmroziły.