Od kiedy polubiłam oliwki są one zawsze w mojej lodówce. Na odmianę dużych królewskich, wpadłam całkiem przypadkiem, były w promocji. Od razu skojarzyłam te smaki razem, przygotowałam marynatę i po dwóch dniach były gotowe. Pyszne, aromatyczne, lekko ostre. Podałam je ze świeżą bagietką…rozkosz dla podniebienia!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • oliwki królewskie ok. 25 sztuk
  • 80g koziego sera – jędrny i suchy
  • 40g jogurtu greckiego

Marynata

  • ok. 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • pęczek kolendry
  • sok z 1/2 limonki
  • czerwona papryczka chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki octu winnego

Przygotowanie

  1. Kozi ser (używamy sera koziego kruchego) mieszamy z jogurtem. Jeśli masa jest za gęsta dodajemy trochę więcej jogurtu, on służy tylko do rozrzedzenia sera koziego. Masę wkładamy w rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką (3–4 mm) i napełniamy oliwki.
  2. Chilli i kolendrę drobno kroimy, łączymy z pozostałymi składnikami marynaty. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i dość mocno pieprzem.
  3. Nadziane oliwki wkładamy do marynaty. Marynujemy 2–3 dni. Podajemy jako przystawkę, ze świeżym pieczywem. Smacznego!

Oliwki można przechowywać kilkanaście dni w lodówce. Muszą być tylko w zamkniętym słoiku.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!