Uwielbiam to proste połączenie masła, startego czosnku i kolendry, dużo kolendry! Bardzo aromatyczne, pyszne jako dodatek do ryb lub do świeżego, domowego chleba. Nie jedzcie go tylko przed randką, chyba że we dwoje.

Składniki

  • 1/2 kostki miękkiego masła
  • 1 pęczek kolendry
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Do masła dodajemy starty lub wyciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno posiekaną kolendrę. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Jeśli chcemy masło pokroić w plasterki, należy je ułożyć na kawałku foli spożywczej, uformować wałeczek, zawinąć i włożyć do lodówki by się schłodziło. Następnie odwijamy z folii i masło jest gotowe do krojenia.

Masło jest dość mocno czosnkowe, jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak, zmniejszamy jego ilość.

Możemy stosować jako dodatek do:

  • grillowanych ryb
  • kurczaka
  • pieczywa, grzanek itp.