Nie skłamię, jeśli powiem, że jest to mój ulubiony mazurek. Chyba ze względu na czekoladę mleczną i prażone orzechy pekan. Nie za słodki, chrupiący. Cóż więcej chcieć. Polecam!

Składniki

  • 150g mlecznej czekolady (38% kakao)
  • 50g słodkiej śmietany kremówki
  • 15g miękkiego masła
  • szczypta kardamonu
  • 50g orzechów pekan, ok. 18 połówek
  • 50g białej czekolady
  • 1 kruchy spód

Przygotowanie

  1. Pieczemy 1 kruchy spód z połowy porcji, według tego przepisu.
  2. Orzechy prażymy przez 3–5 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C, trzeba uważać, aby nie przypalić.
  3. Czekoladę drobno siekamy i przekładamy do miski.
  4. Śmietanę wlewamy do garnuszka i gotujemy razem z kardamonem. Gdy tylko zacznie wrzeć zalewamy nią czekoladę. Całość odstawiamy na 2 minuty.
  5. Po 2 minutach mieszamy delikatnie czekoladę ze śmietaną. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.
  6. Wylewamy polewę czekoladową na upieczony kruchy spód.
  7. Wierzch dekorujemy orzechami w całości lub posiekanymi oraz białą czekoladą. Wcześniej rozpuszczamy ją w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Po 30 minutach w lodówce mazurek można kroić smacznego!