Jest to ciasto dla miłośników mocno czekoladowych ciast. Ja trochę przerobiłam oryginalny przepis, np. zmniejszyłam odrobinę ilość masła, cukru i kakao. Wam podaję przepis nie zmieniony z polewą czekoladową. Ekstremalnie czekoladowe ciasto, na to musicie się przygotować!

Składniki

Ciasto

  • 250g masła
  • 250g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70g kakao
  • 250g cukru
  • 4 jajka
  • 120 ml maślanki lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju

Polewa

  • 250g gorzkiej czekolady
  • 120g śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy: masło, czekoladę, kawę rozpuszczalną i wodę. Polewę należy powoli zagotować, cały czas mieszając. Następnie dalej mieszamy i podgrzewamy, aż uzyskamy gładką dość gęstą polewę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną i kakao, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz cukier. Mieszamy dokładnie.
  3. Do mąki dodajemy roztrzepane jajka z maślanką i olejem. Mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką (lepiej zbiera masę). Powoli dolewamy polewę czekoladową. Mieszamy dokładnie, ale nie za długo. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 22 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia, spód i boki, tak aby papier wystawał ponad formę 2 cm.
  4. Ciasto pieczemy w temperaturze 160ºC przez ok. 1 godzinę i 20 minut. Po 50 minutach należy sprawdzać czy ciasto jest już dobre. Patyczek będzie lekko wilgotny, ale nie oblepiony surową masą. Ciasto zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, później smarujemy polewą lub posypujemy cukrem pudrem (jak na zdjęciach).
  5. Polewa. Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietankę podgrzewamy, gdy tylko się zagotuje, zdejmujemy z ognia i zalewamy czekoladę. Zostawiamy tak na 2 minuty. Po tym czasie delikatnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy polewa chwile przestygnie polewamy wierzch i boki ciasta. Kroimy gdy polewa zastygnie. Smacznego!

Źródło: Moje Wypieki

W przepisie zmniejszyłam ilość cukru do 200g, wg mnie ciasto wyszło wystarczająco słodkie.

Zmniejszenie ilości kakao to tylko moje preferencje (dlatego ciasto jest jaśniejsze), wydawało mi się, że może być gorzkie od tak dużej ilości kakao. W przepisie składniki podałam zgodnie z oryginałem.