Rzadko pieczemy muffinki, ale jeśli już się zdarzy to często moja córka prosi o czekoladowe lub właśnie te, kokosowe. Przepis jest bardzo prosty, a muffinki, pachnące kokosem i słodkie. Najlepsze podobno ze szklanką mleka. Polecam!

Składniki

Muffinki

  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g cukru trzcinowego
  • 200ml mleka kokosowego
  • 70g wiórków kokosowych, 3/4 szklanki
  • 2 jajka
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kruszonka

  • 30g miękkiego masła
  • 35g mąki
  • 20g wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Kruszonka. Składniki na kruszonkę rozcieramy tak, aby powstały okruchy. Odstawiamy.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
  3. Jajka mieszamy z cukrem, dodajemy mleko kokosowe, wanilię, rozpuszczone (letnie) masło i mieszamy. Do masy dodajemy mąkę z wiórkami. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
  4. Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami (9 sztuk). W każdą z nich nakładamy po ok. 1,5 łyżki masy. Używamy łyżki do lodów, a jeśli nie mamy, rozkładamy masę na 9 muffinek. Wierzch każdej posypujemy kruszonką.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC i pieczemy przez ok. 20–25 minut. Można sprawdzić patyczkiem czy muffinki się upiekły. Smacznego!

Jeśli nie mamy cukru trzcinowego możemy użyć dowolnego.