W sezonie na truskawki zawszę piekę te oto muffinki. Przepis jest banalnie prosty i każdy może je przygotować. Muffinki wychodzą delikatne i wilgotne od truskawek. Zresztą, sami spróbujcie.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 małe jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 1/2 szklanki mleka
  • 65g masła
  • 18 sztuk truskawek

Przygotowanie

  1. W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
  2. W drugiej misce mieszamy mokre składniki: mleko, jajka, wanilię i rozpuszczone masło.
  3. Mokre składniki wlewamy do suchych i delikatnie mieszamy szpatułką, nie za długo, tylko do połączenia składników.
  4. Foremkę do muffinek (na 12 sztuk) wykładamy papilotkami. Masę rozkładamy po równo do papilotek. W każdą wkładamy 1,5 truskawki. Pieczemy ok. 20 minut, w temperaturze 180°C.
  5. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego!