To jest przerobiona wersja dobrze znanego nam murzynka. Upiekłam go z dodatkiem jogurtu greckiego, dzięki czemu jest bardziej wilgotny, a gdy ostygł przełożyłam kremem serowym. Wyszło bardzo fajne połączenie i całkiem wykwintny deser. Przepis mojego autorstwa, spróbujcie!

Składniki

Ciasto

  • 1 ¾ szklanki cukru
  • 250g masła
  • 60g kakao
  • ½ szklanki mleka lub wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki jogurtu greckiego

Krem

  • 200g masła
  • 400g białego serka np. philadelphi
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Z cukru, masła, kakao i mleka gotujemy polewę. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Polewa ładnie się połączy i zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby przestygła.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzona polewę, może być lekko ciepła (zostawiamy ok. ½ szklanki polewy), kolejno żółta i jogurt. Dokładnie mieszamy.
  3. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Przelewamy do tortownicy o średnicy 20–23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (można też spód wyłożyć pergaminem). Pieczemy ok. 50 minut, do „suchego patyczka” w temperaturze 175°C.
  4. Krem. Masło z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wanilię, rum, następnie porcjami serek. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
  5. Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki i przekładamy kremem, zostawiając krem również na wierzch ciasta (należy krem podzielić na 3 części). Murzynka wkładamy do lodówki. Gdy krem schłodzi się, polewamy wierzch pozostałą polewą. Schładzamy go ok. 30 minut w lodówce i podajemy. Smacznego!
do 45 min Przygotowanie do 60 min Czas gotowania 12 osób Porcja v Wegetariańskie

Tip

Pomijając masę serową będziemy mieć tradycyjnego murzynka. Wystarczy go polać polewą.

25 komentarzy

  1. asieja

    2 maja 2011 o 13:43

    taki zwyczajny murzynek mógł nam się już dawno znudzic, ale taki z kremem.. niebanalnie i pysznie!

    Odpowiedz
    • wiosenka27@gazeta.pl

      2 maja 2011 o 14:45

      Wygląda jak tort. Pysznie:)

      Odpowiedz
    • Paulina

      31 grudnia 2011 o 13:29

      Mieszkam za granicą i nigdzie nie mogę znalezć jogurtu greckiego :( czy mogę go czymś zastąpić ????

      Odpowiedz
      • Kasia Wilkosińska

        31 grudnia 2011 o 13:35

        Witaj, ja też mieszkałam za granicą (Anglia) i bez problemu wszędzie właściwie był, może sprawdź jeszcze. Możesz go zastąpić: jogurtem naturalnym, cremem fraiche lub kwaśną, gęstą śmietaną 12 lub 18%. Pozdrawiam.

        Odpowiedz
  2. trzcinowisko

    2 maja 2011 o 13:57

    Autorski i wyjątkowo zachęcający:)

    Odpowiedz
  3. gruszka

    2 maja 2011 o 14:02

    mlask! aż mi ślinka pociekła…

    Odpowiedz
  4. aga

    2 maja 2011 o 17:06

    super pomysl na wersje murzynka, z kremem bardzo mi sie podoba:)

    Odpowiedz
  5. Kulinarnefascynacje

    2 maja 2011 o 18:12

    Wspaniale wygląda :) Uwielbam murzynki, to jest mój pewniak. Kiedyś nie wyszedł mi biszkopt z którego miał być tort dla mojego N. Upiekłam murzynka, przełożyłam kremem tak jak Ty swojego i tort był jak ta lala ;D

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      2 maja 2011 o 21:04

      Na torcik się również nadaje, tylko całego go obsmarować, dekoracja i gotowe :)

      Odpowiedz
  6. izaa

    2 maja 2011 o 18:24

    za murzynkiem nie przepadam ale taki z kremem bym z chęcią zjadła…;)

    Odpowiedz
  7. Ania

    2 maja 2011 o 20:07

    Bardzo elegancko wygląda.

    Odpowiedz
  8. chantel

    2 maja 2011 o 20:33

    murzynek z masą serową bardzo dobrze mi się kojarzy :) u mnie zawsze z białym serem twarogowym :)

    Odpowiedz
  9. Majana

    2 maja 2011 o 22:01

    Piękne ciasto ! Z masą serową na pewno smakuje świetnie:)
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  10. Maggie

    3 maja 2011 o 07:46

    Niby skromny murzynek, a wyglada jak tort!

    Odpowiedz
  11. Paula

    3 maja 2011 o 11:47

    podoba mi się taka wersja tego ciacha :)

    Odpowiedz
  12. ania

    4 maja 2011 o 01:00

    Chyba już wiem co będę piekła w najbliższym czasie;)

    Odpowiedz
  13. nathalia8

    6 maja 2011 o 15:10

    ale pieknie i smacznie wyglada!

    Odpowiedz
  14. Ewa Biedr_ona

    15 maja 2011 o 21:30

    Murzynki.. pierniczki.. kruche ciasteczka.. po prostu uwielbiamy ;-) Twój mam nadzieję, że też znajdzie się ;’-D Trzeba koniecznie wypróbować!

    Odpowiedz
  15. Paulina

    31 grudnia 2011 o 13:35

    Twój przepis tak bardzo mi się spodobał że muszę koniecznie go zrobić. ale nie mam jogurtu greckiego, czy mogę go czymś zastąpić???

    Odpowiedz
  16. Izabela

    21 września 2012 o 19:16

    Ehh a mi coś nie wyszło :-(, ciasto urosło, ale opadło tak, że w sumie przekroić mogę je tylko na pół i popękało na górze. Proszę mi powiedzieć czy ciasto trzeba mieszać ręcznie, czy można użyć miksera?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      21 września 2012 o 21:09

      Pierwszy etap mieszamy mikserem, natomiast gdy dodajemy ubitą piane z białek należy wmieszać ją ręcznie i delikatnie. Białko dodaje puszystości i im delikatniej mieszamy tym lepiej masa będzie napowietrzona i ładnie urośnie.

      Odpowiedz
      • Izabela

        21 września 2012 o 21:36

        Zrobiłam dokładnie tak, a jednak ciasto opadło :-(. Posmarowane już kremem, czeka w lodówce ;-)

        Odpowiedz
  17. Izabela

    21 września 2012 o 19:31

    A i jeszcze jedno, czy składniki na krem, powinny być w temperaturze pokojowej?

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      21 września 2012 o 21:06

      Tak, szczególnie masło. Gdy jest miękkie łatwiej jej ubić na puszystą masę.

      Odpowiedz
  18. aaya

    3 października 2012 o 16:11

    Wspaniale ciasto. Pyszne. Po upieczeniu wygladalo dokladnie jak na zdjeciu. Na pewno bede korzystac z tego przepisu wiele razy.

    Odpowiedz
* Pole wymagane