To jest przerobiona wersja dobrze znanego nam murzynka. Upiekłam go z dodatkiem jogurtu greckiego, dzięki czemu jest bardziej wilgotny, a gdy ostygł przełożyłam kremem serowym. Wyszło bardzo fajne połączenie i całkiem wykwintny deser. Przepis mojego autorstwa, spróbujcie!

Składniki

Ciasto

  • 1,75 szklanki cukru
  • 250g masła
  • 60g kakao
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego

Krem

  • 200g masła
  • 400g białego serka np. philadelphi
  • 100g cukru pudru
  • 2 łyżki rumu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Z cukru, masła, kakao i mleka gotujemy polewę. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Polewa ładnie się połączy i zgęstnieje. Następnie odstawiamy, aby przestygła.
  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy ostudzona polewę, może być lekko ciepła (zostawiamy ok. 1/2 szklanki polewy), kolejno żółta i jogurt. Dokładnie mieszamy.
  3. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą czekoladową. Przelewamy do tortownicy o średnicy 20–23 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką (można też spód wyłożyć pergaminem). Pieczemy ok. 50 minut, do „suchego patyczka” w temperaturze 175°C.
  4. Krem. Masło z cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Dodajemy wanilię, rum, następnie porcjami serek. Całość dokładnie mieszamy, ale tylko do połączenia składników.
  5. Ostudzone ciasto kroimy na 3 krążki i przekładamy kremem, zostawiając krem również na wierzch ciasta (należy krem podzielić na 3 części). Murzynka wkładamy do lodówki. Gdy krem schłodzi się, polewamy wierzch pozostałą polewą. Schładzamy go ok. 30 minut w lodówce i podajemy. Smacznego!

Pomijając masę serową będziemy mieć tradycyjnego murzynka. Wystarczy go polać polewą.