To jest przepis na podstawowy mus czekoladowy. Przygotowanie go zajmie Wam tylko kilkanaście minut, a schłodzenie do 20 minut i mamy gotowy deser. Dodatek kawy, rumu lub innego alkoholu sprawi, że smak będzie ciekawszy.

Składniki

Mus

  • 115g ciemnej czekolady, ok. 70% kakao
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka rumu, brandy lub mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  2. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy 2 żółtka, rum lub kawę i ponownie dokładnie mieszamy. Na tym etapie czekolada powinna być chłodniejsza.
  3. Do białek wsypujemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy czekoladę z pianą z białek. Należy zrobić to delikatnie, aby masa była jak najlepiej napowietrzona i puszysta. Mus rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. Po ok. 20 minutach mus powinien być schłodzony.
  4. Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, wanilią i kwaśną śmietaną. Ubijamy do momentu, aż śmietana będzie lekko sztywna, ale ciągle delikatna. Dekorujemy mus czekoladowy bitą śmietaną. Smacznego!

Jajka należy sparzyć przed użyciem

Gdy łączymy czekoladę z ubitą pianą, najpierw dodajemy do czekolady 1–2 łyżki piany, mieszamy. Dodajemy kolejne 1–2 łyżki, mieszamy i dodajemy resztę piany. Mieszając w ten sposób mus pozostanie napowietrzony i puszysty.