Jest to przepis na naleśniki ze szpinakiem, nadziewane pieczarkami i serem. Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny. Możemy stosować również inne dodatki. Polecam!

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • woda gazowana
  • 1 szklanka szpinaku, rozmrożonego
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Farsz

  • 1 cebula
  • 250g pieczarek
  • kolendra
  • 2–3 łyżki sera wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • kozi ser

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Ciasto powinno mieś konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy cienkie naleśniki.
  2. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na oliwie z oliwek, 3–4 minuty. Dodajemy starty czosnek i podsmażamy kolejne 2 minuty, następnie wrzucamy starte pieczarki. Podsmażamy, aż pieczarki puszczą wodę a później odparują, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Farsz nakładamy na połowę naleśnika, kruszymy na to kozi ser (wg uznania), składamy naleśnik na pół i jeszcze raz na pół. Naleśniki obsmażamy na maśle i podajemy. Smacznego!

Porady i uwagi

Farsz do naleśników to czysta wariacja. Do farszu też możemy dodać szpinak (tak jak do ciasta naleśnikowego), suszone pomidory lub inny ser, np. kozi.

Dodatek wody gazowanej jest ważny ponieważ dzięki niej ciasto wychodzi delikatniejsze. Dlatego też podczas smażenia możemy delikatnie posmarować patelnię olejem. Używamy do tego pędzelka.

Jeśli mamy usmażone naleśniki na zapas i są schłodzone w lodówce, należy wyjąć je 30 minut wcześniej przed podgrzaniem. Gdy nabiorą temperatury pokojowej łatwiej będzie je smażyć na maśle, nie przypalając ich.

 

Rozgrzaną patelnię możemy posmarować cienko olejem, łatwiej jest przekręcać naleśniki.

Inne dodatki do farszu:

  • szpinak,
  • suszone pomidory,
  • ser kozi.