Na targach pojawiły się ogórki gruntowe, a w mojej kuchni ogórki małosolne. Wystarczy kilka przypraw, prosta zalewa z soli i wody a po kilkudziesięciu godzinach mamy świetne, delikatne ogórki. Jeszcze jedna zaleta: w porównaniu ze sklepowymi te domowe wychodzą dużo taniej i wiemy co jemy!

Składniki

  • ok. 1kg ogórków gruntowych, średnie i mniejsze
  • 1 l wody
  • 1 łyżka soli
  • koper
  • chrzan w korzeniu, 10 cm
  • 4–5 ząbków czosnku
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka białej gorczycy
  • 2 litrowy słoik

Przygotowanie

  1. Na spodzie słoika (zdjęcie) układamy koper, pokrojony korzeń chrzanu, rozgnieciony czosnek, pieprz i gorczycę.
  2. Ogórki dokładnie myjemy i układamy ścisło w słoiku (jaśniejszą końcówką do góry), na wierzchu możemy ułożyć jeszcze warstwę kopru.
  3. Wodę z solą gotujemy, gdy przestygnie zalewamy ogórki, powinny być przykryte. Słoik z ogórkami odstawiamy na talerzyku i drugim talerzykiem przykrywamy. Ogórki powinny stać w temperaturze pokojowej. Nie zakręcamy ogórków, podczas fermentacji sos może wyciekać.
  4. Ogórki będą gotowe po 24–48 godzinach, zależy w jakiej fazie fermentacji lubimy ogórki małosolne. Po tym czasie możemy schować je do lodówki, nie będą się dalej tak szybko kisić. Smacznego!

Zasada: na 1 litr wody bierzemy 1 łyżkę soli. Płaska łyżka da nam nie za słone ogórki.

Dodatkowe przyprawy: liście czarnej porzeczki, chrzanu, dębu czy wiśni. Ja dodatkowo dodaję również pieprz i gorczycę, ale ogórki z użyciem wymienionych składników w przepisie są również pyszne!