Idealna propozycja na śniadanie. Lekki, puszysty omlet z dodatkiem koziego sera, bazylii i pomidorów koktajlowych. Nic dodać i nic ująć, omlet jest po prostu smaczny. Przepis z magazynu BBC „Good Food”.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1–2 łyżki startego parmezanu
  • 1 garść posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50g koziego sera, twarogowego
  • 4–5 pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek.
  2. Do żółtek dodajemy starty parmezan i bazylię, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy do niej żółtka i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i równo rozprowadzamy. Na wierzchu układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 2–3 minuty, aż jajka lekko się zetną.
  3. Wyjmujemy, szybko dokładamy pokruszony kozi ser na wierzch i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10–12 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości naczynia jakiego użyjemy. Omlet podajemy gorący, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

Użyłem owalnego naczynia o długości 20 cm, szerokości 15 cm.