Moja córka je uwielbia, chrupiące, nie duże, takie na dwa gryzy. Świetne dla dzieci. Można je upiec lub usmażyć,choć my wolimy je w wersji smażonej. Polecam!

Składniki

Paluszki

  • ok. 350–400g filetów z białej ryby, np. dorsz
  • 200g ugotowanych ziemniaków, 2 średnie sztuki
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 2–3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny

Panierka

  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 szklanka krakersów
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy jajko i pokrojoną w kostkę rybę. Wyrabiamy dokładnie. Dodajemy bułkę tarta i kaszę, sok z cytryny, sól, pieprz i mieszamy.
  2. Krakersy wkładamy do woreczka foliowego i rozgniatamy je, wałkiem. Mieszamy z bułką tartą. Formujemy 12 paluszków, nie muszą być idealne, każdy z nich obtaczamy w panierce.
  3. Smażymy od razu, na złoty kolor lub pieczemy. Podajemy z pieczonymi frytkami i zielona sałatą.
  4. Pieczone frytki. Ziemniaki obieramy, kroimy i dokładnie płuczemy. Zostawiamy na sicie, aby wyschły. Przekładamy je do miski i dodajemy: 1–2 łyżki oliwy z oliwek, szczyptę soli, pieprz i paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 20 minut, w temperaturze 170°C. Smacznego!

Przedstawiłam podstawową wersję, jeśli wasze dzieci lubią natkę pietruszki lub kolendrę można ją posiekać i dodać do masy rybnej lub do panierki.

Paluszki smażymy zaraz po dorobieniu masy i uformowaniu, jeśli je wstawimy do lodówki, mogą później się rozpadać podczas smażenia.