Długo szukałam przepisu na paschę Wielkanocną w wersji na zimno. Ten przepis wypatrzyłam na blogu Domowe Wypieki i nie zawiodłam się. Pascha jest smaczna, kremowa, pełna bakalii i łatwa do zrobienia. Polecam!

Składniki

  • 500g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 3 żółtka
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z 1/2 laski wanilii
  • 130ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 130g masła
  • 150g ulubionych dowolnych bakalii: migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Twaróg mielimy dwukrotnie.
  2. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią na puszystą masę. Następnie powoli wlewamy śmietanę. Miskę z żółtkami i śmietaną ustawiamy w kąpieli wodnej i ubijamy masę ok. 10 minut. Masa powinna trochę zgęstnieć.
  3. Miskę zdejmujemy z kąpieli wodnej i porcjami dodajemy miękkie masło, cały czas miksując. Następnie dodajemy ser, a na końcu bakalie. Masę dokładnie mieszamy i przekładamy do miski lub tortownicy wyłożonej gazą, a jeśli nie mamy to ściereczką. Paschę wstawiamy na całą noc do lodówki.
  4. Gdy pascha jest już schłodzona, odwracamy ją na talerz/ paterę, ściągamy gazę i dekorujemy. Smacznego!

Źródło: Domowe-Wypieki.pl

Możemy użyć gotowy zmielony twaróg.