Na Wielkanocnym stole nie może jej zabraknąć. Jest to tradycyjny Wielkanocny sernik pochodzenia rosyjskiego lub ukraińskiego? Można ją zrobić na dwa sposoby, z gotowego przetartego trzykrotnie sera lub tłustego mleka, które zakwaszamy śmietaną i gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki. Takim właśnie przepisem chciałam się podzielić.

Składniki

  • 2 litry tłustego mleka
  • 1/2 l kwaśnej śmietany
  • sok z 1/2 cytryny
  • 6 jajek
  • 250g miękkiego masła
  • 1 laska wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • bakalie

Przygotowanie

  1. Bakalie moczymy w wodzie lub rumie. Jeśli mamy morele suszone i śliwki, należy je pokroić.
  2. Laskę wanilii przecinamy na pół, ziarna wanilii dodajemy do mleka, które należy zagotować. Do gotującego mleka wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkami i sokiem z cytryny. Całość gotujemy, aż odzieli się ser od serwatki.
  3. Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką i odcedzamy ser (serwatkę możemy na chwilę zachować). Mocno wyciskamy ser i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, mikserem lub w makutrze. Dodajemy porcjami ostudzony ser i ucieramy na jednolity krem.
  5. Dodajemy odsączone bakalie, mieszamy i przekładamy ponownie do durszlaka lub specjalnej formy z dziurkami wyłożonej gazą lub ściereczką, zmoczoną w serwatce. Ugniatamy krem i zawijamy. Wstawiamy na noc do lodówki.
  6. Następnego dnia przykładamy talerz i odwracamy paschę. Ściągamy gazę lub ściereczkę. Dekorujemy bakaliami. Smacznego!