Chyba nikt nie pogardzi takim śniadaniem – pasta z awokado i jajek. Jedna z najlepszych jaką jadłam. Powodzeniem jest dobre, dojrzałe awokado i wtedy pasta będzie idealna! Szklanka soku, kawałek bagietki i gotowe! Dziękuję Sylwia za przepis!

Składniki

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z ½ cytryny lub limonki
  • 2 jajka
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu lub jogurtu, opcjonalnie
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy.
  2. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy miąższ, skrapiamy sokiem z cytryny/ limonki i rozdrabniamy widelcem.
  3. Do awokado dodajemy jajka, drobno posiekaną cebulę, starty ząbek czosnku, szczypiorek i  wszystko dokładnie mieszamy. Pastę doprawiamy solą, pieprzem i jeśli trzeba jeszcze sokiem z cytryny/ limonką. Możemy dodać majonez lub jogurt, który lepiej połączy składniki, ale wg mnie jeśli użyjemy dojrzałego awokado możemy ten składnik pominąć. Podajemy natychmiast z bagietką. Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 15 min Czas gotowania 2 osoby Porcja v Wegetariańskie

6 komentarzy

  1. may_bi

    16 maja 2012 o 12:49

    Połączenie jajek i awokado smakuje rewelacyjne!

  2. Majana

    16 maja 2012 o 21:28

    Fajna ta pasta. Może by mi w takiej paście awokado posmakowało?
    Pozdrowienia

  3. Jolanta Szyndlarewicz

    17 maja 2012 o 14:15

    Oj nie pogardzę, nie pogardzę:) ….oj widzę, ze mamy w ogródku te same piękne białe kule kwiatów:)

  4. basia

    17 maja 2013 o 11:24

    Pierwszy raz robiłam coś z avokado i pasta jest pyszna super!!!!

Zaloguj się by dodać komentarz.