Uwielbiam różnego rodzaju pasty do kanapek. Ta jest z prostych składników: bób, czosnek, natka pietruszki i olej rzepakowy, który wszystko łączy w całość. Bardzo pyszna przekąska, najlepiej smakuje podana na grzankach. Bosko, mam dziś pyszną kolację :)

Składniki

  • ok. 1,5–2 szklanki bobu, ugotowanego i obranego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3–4 łyżki oleju rzepakowego
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sok z 1/2 limonki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. W misce rozgniatamy bób z olejem rzepakowym. Olej powinien nadać odpowiednią konsystencję, ale pasta pozostać powinna dość gęsta. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę oleju rzepakowego.
  2. Dodajemy sok z limonki, posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy na grzankach. Smacznego!