Pasta z soczewicy doprawiona szalotką, czosnkiem, kolendrą i garam masala. Lekko egzotyczna. Świetna alternatywa dla masła i wędliny. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem i rukolą.

Składniki

  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
  • 1/2 łyżeczki garam masala
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Soczewicę dokładnie płuczemy. Zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż będzie miękka. Jeśli nie wchłonęłaby całej wody, przekładamy ją na sito i dobrze odsączamy.
  2. Gdy ostygnie przekładamy do blendera. Dodajemy pokrojoną szalotkę, przyprawy i oliwę. Wszystko miksujemy.
  3. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Przechowujemy w zamkniętym pojemniku w lodówce. Smacznego!