Pasta ta jest połączeniem wędzonej makreli, która sama w smaku jest ostra i dość słona oraz delikatnego kremowego serka philadelphia. Do smaku dodałam szalotkę i odrobinę pasty pomidorowej. Dzięki niej uzyskałam ładny łososiowy kolor. Pastę możemy trzymać w lodówce przez kilka dni.

Składniki

  • 1 wędzona makrela, ok. 180g
  • 5 dużych łyżek serka philadelphia
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • pieprz
  • sól, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Makrelę obieramy dokładnie z ości i wkładamy do miski.
  2. Dodajemy serek, śmietanę, koncentrat pomidorowy, drobno posiekaną natkę oraz szczypiorek. Całość dokładnie mieszamy. Makrela powinna być dobrze rozgnieciona i nie widoczna.
  3. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (uważamy na sól, makrela była słona).
  4. Podajemy z pieczywem, świeżym ogórkiem lub pomidorem. Smacznego!