Jeśli znudziły się wam mielone kotlety, czy sklepowe wędliny, to ta rolada jest dla Was. Moim celem było zrobić dość chudą roladę, dlatego użyłam mięsa z indyka i mięsa wieprzowego w równych proporcjach. Aby dodać jej smaku, roladę przełożyłam aromatycznym farszem. Jemy ją na zimno, ale w wersji na ciepło jest równie smaczna.

Składniki

Mięso na roladę

  • 450g mielonego mięsa z indyka
  • 450g mielonej wieprzowiny
  • 2 jajka
  • 1 duża starta cebula
  • 1 sucha bułka lub 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Farsz

  • 1/2 cebuli
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Farsz. Jajka gotujemy na twardo. Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Po kilku minutach dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Całość smażymy jeszcze przez kilka minut.
  2. Jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Do jajek dodajemy cebulę z pieczarkami, posiekaną drobno natkę lub kolendrę i starty czosnek (czosnku nie podsmażamy wcześniej). Doprawiamy farsz solą i pieprzem.
  3. Obydwa rodzaje mięsa łączymy w misce. Dodajemy: jajka, startą cebulę, bułkę (jeśli używamy czerstwej, wcześniej namaczamy ją w wodzie). Dobrze wyrabiamy całość. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
  4. Doprawione mięso rozkładamy na arkuszu pergaminu i formujemy prostokąt ok. 33 x 27 cm, na wierzchu rozkładamy równo farsz, zostawiając po wolnym 1 cm z każdej strony. Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie pergaminem. Staramy się zwinąć ją jak najściślej. Po zwinięciu boki zalepiamy mięsem tak, aby nie było widać farszu.
  5. Roladę przekładamy na folię aluminiową i zawijamy, zostawiając trochę luzu. Układamy na blaszce, brzegiem rolady do dołu.
  6. Pieczemy w temperaturze 175°C, przez 25 minut, wyjmujemy i odwijamy z folii. Roladę z wierzchu posypujemy majerankiem i podpiekamy jeszcze 10 do 15 minut, razem z sosem który powstał, a który podczas podpiekania wyparuje. Rolada powinna się lekko zrumienić.
  7. Wyjmujemy roladę i studzimy, najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego!

Jeśli chcemy podać ją na ciepło, można kroić 1,5 cm plastry i obsmażyć po obydwu stronach. Tak podgrzana rolada świetnie smakuje z domowymi frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatą.