Jest to pieczeń wieprzowa po angielsku. Wyrazisty sos balsamiczny z fasolą jest bardzo ciekawym połączeniem. Do tego sztuka mięsa upieczona z musztardą i miodem, obtoczona w świeżych ziołach. Danie ciekawe i proste do przygotowania. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1,3 kg mięsa wieprzowego na pieczeń
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 400g białej fasoli z puszki, odcedzonej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
  • 1/2 szklanki posiekanych ziół, do wyboru: natka pietruszki, bazylia, oregano
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Przygotowanie

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
  2. Musztardę dijon mieszamy z miodem i smarujemy dokładnie osuszone mięso. Wkładamy do brytfanki i pieczemy ok. 1 godzinę i 45 minut, aż mięso będzie miękkie i dobrze wypieczone. Powinno być też dobrze zrumienione. W trakcie pieczenia mięso obracamy, możemy też przykryć gdyby za szybko się rumieniło.
  3. Do garnka przelewamy bulion, dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy, aż całość zredukuje się o połowę. Do sosu dodajemy fasolę i gotujemy kolejne 5 minut. Dodajemy masło, mieszamy i doprawiamy sos pieprzem i solą.
  4. Po upieczeniu mięso smarujemy musztardą z ziarnami gorczycy i obtaczamy w posiekanych ziołach, odstawiamy je na kilka minut, aby mięso odpoczęło.Po tym czasie mięso kroimy w grube plastry. Na talerzu układamy gorąca fasolę, polewamy sosem i na wierzchu układamy plastry mięsa. Podajemy natychmiast, najlepiej z puree ziemniaczanym. Smacznego!

Źródło: James Martin „James Every Day, The Essential Collection”

Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika.

Mięso na pieczeń: łopatka, karkówka, schab bez kości, mniejsza szynka. Mięso może mieć tłuszczyk!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!