Idealne dla dzieci i dla tych co ciągle są na diecie:) Dużo ziół, chude mięso i do tego wszystko zostało upieczone. Znowu sprawdziła się prostota. Dobierzmy fajne dodatki i drugie danie gotowe. Polecam!

Składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki, drobno
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • ½ cytryny, sok
  • 1 łyżka bułki tartej, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodajemy jajko, szczypiorek, natkę pietruszki, starty czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodajemy łyżkę bułki tartej.
  2. Z masy formujemy 8 okrągłych kotlecików (można ręce maczać w zimnej wodzie, będzie łatwej formować) i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem.
  3. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175–180ºC, aż się lekko zarumienią z wierzchu (moje na zdjęciu piekłam chwilę krócej żeby zrobić zdjęcie i ponownie je podgrzać, inaczej mogłyby się wysuszyć). Smacznego!
do 15 min Przygotowanie do 30 min Czas gotowania 8 sztuk Porcja

3 komentarzy

  1. Majana

    26 lipca 2012 o 21:41

    Takie kotleciki bardzo lubię:)

    Odpowiedz
  2. Aniusienka

    18 listopada 2012 o 23:21

    Czesc Kasiu,

    robilam pare rzeczy z twoich przepisow i wyszly rewelacyjnie. Pytanko do kotlecikow, to mieso z indyka to z jakiej czesci dokladnie? Z piersi indyka, uda…? Bede je sama mielic, chcialam kupic piers ale sie zatrzymalam, gdyz mieso z piersi jest bardzo suche i boje isie ze nie wyjda

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      19 listopada 2012 o 12:09

      Witaj,

      Miło mi czytać, że korzystasz z moich przepisów. Co do mięsa owszem masz rację, z samej piersi kotleciki wyjdą być może za suche, ale za t chudziutkie. Ja używam mieszanego mięsa, ale przyznam Ci się, że kupuję gotowe (nie posiadam maszynki do mielenia, jeszcze :)), już zmielone. Pozdrawiam…

      Odpowiedz
* Pole wymagane