Idealne dla dzieci i dla tych co ciągle są na diecie:) Dużo ziół, chude mięso i do tego wszystko zostało upieczone. Znowu sprawdziła się prostota. Dobierzmy fajne dodatki i drugie danie gotowe. Polecam!

Składniki

  • 500g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 3 łyżki posiekanej natki, drobno
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cytryny, sok
  • 1 łyżka bułki tartej, opcjonalnie

Przygotowanie

  1. Do mięsa dodajemy jajko, szczypiorek, natkę pietruszki, starty czosnek, sok z cytryny. Doprawiamy lekko solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Jeśli masa jest bardzo luźna dodajemy łyżkę bułki tartej.
  2. Z masy formujemy 8 okrągłych kotlecików (można ręce maczać w zimnej wodzie, będzie łatwej formować) i układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem.
  3. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 175–180ºC, aż się lekko zarumienią z wierzchu (moje na zdjęciu piekłam chwilę krócej żeby zrobić zdjęcie i ponownie je podgrzać, inaczej mogłyby się wysuszyć). Smacznego!