Tak podane ziemniaki są świetnym dodatkiem do różnego rodzaju mięs lub ryby. Są zarumienione, aromatyczne i dobre. Nic więcej nie trzeba. Polecam!

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków, średniej wielkości
  • 2–3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz, świeżo mielony
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mąki pszennej razowej

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy na pół, myjemy i osuszamy. Przekładamy do dużej miski.
  2. Do ziemniaków dodajemy przyprawy: paprykę, sól, pieprz, oregano, mąkę i starty czosnek. Dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Przyprawy mają dokładnie się połączyć i pokryć ziemniaki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią.
  3. Przykryte ziemniaki pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie zdejmujemy folię i dopiekamy je. Czas będzie zależał od wielkości ziemniaków i naszego piekarnika. Moje w sumie piekły się ok. 1,5h. Po zdjęciu foli ziemniaki należy mieszać od czasu do czasu, aby równomiernie się zarumieniły. Tak upieczone ziemniaki podajemy do mięsa. Smacznego!