Piernik piwny otwiera sezon na świąteczne wypieki. Jak wiemy ciasto piernikowe wymaga czasu, lubi leżakować, dojrzewać, tak było kiedyś. Teraz pojawia się coraz więcej przepisów na „szybkie” pierniki, które można zrobić kilka dni przed świętami. Ten do takich należy. Smakuje trochę jak chlebek piernikowy. Prosty przepis i prosty piernik. Polecam!

Składniki

Ciasto

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g miodu
  • 90 g cukru
  • 30 g masła
  • 80 ml piwa
  • 80 g orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 10 g przyprawy do pierników
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao (opcjonalnie)

Lukier

  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z połowy pomarańczy lub cytryny
  • 1 żółtko
  • kandyzowana skórka pomarańczowa

Przygotowanie

  1. Na patelni rumienimy 2 łyżki cukru (musi się rozpuścić i lekko zbrązowieć), zalewamy to piwem. Następnie dodajemy miód, cukier i gotujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia i gdy lekko przestygnie dodajemy przyprawy i studzimy do ok. 20°C (temperatura jest dobra gdy nas nie parzy).
  2. Łączymy to z rozpuszczonym masłem, żółtkami i połową mąki (mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia), mieszamy. Dodajemy resztę mąki, posiekane orzechy i ubitą pianę z białek. Mieszamy delikatnie i przekładamy masę do formy keksowej (użyłam małej dł. 20 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Pieczemy ok 45-50 minut w temperaturze 175°C.
  3. Lukier. Cukier puder, żółtko i sok ubijamy ok. 3 minut na gładką masę. Gdyby był za gęsty możemy dolać jeszcze łyżkę soku. Polewamy lekko ciepły piernik i posypujemy skórką. Smacznego!