Był farsz a teraz przepis na pierogi, te które zawsze goszczą u mnie na stole wigilijnym i przy innych uroczystościach. Najbardziej lubię odsmażane. Te które prezentuję są podawane zaraz po ugotowaniu, w zasadzie równie pyszne. Podaję je z usmażoną cebulką, a to znowu ulubiona wersja mojego męża. Przepis na ciasto ma ponad 20 lat, a może więcej? Dostałam go od przyjaciółki, ona podpatrzyła u ciotki i od tego czasu nie robi innego ciasta na pierogi, bo to ciasto jest naprawdę pyszne!

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody – wrzątku + 0,5 szklanki, opcjonalnie

Farsz

  • ok 1 kg kapusty kwaszonej
  • 40g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz
  • 1 marchewka, opcjonalnie
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej należy przygotować farsz z kapusty kwaszonej i grzybów suszonych.
  2. Ciasto. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy mały dołek na środku i wlewamy powoli wodę (wrzątek!). Długim nożem (ponieważ mamy gorące ciasto) zbieramy mąkę i łączymy ją z wodą. Najpierw wlewamy 1 szklankę, ale może się okazać, że ciasto wymaga jeszcze odrobinę wody, wtedy ją dolewamy (w sumie wlałam 1,5 szklanki). Gdy mąka lekko się połączy z wodą (nie musi być wymieszane dokładnie) polewamy to olejem, około 2–3 łyżek. Zostawiamy tak ciasto dosłownie na 2–3 minuty. Po tym czasie je zagniatamy. Powinno wyjść delikatne, miękkie i łatwo się je wałkuje. Dzielimy je na 3–4 części i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło.
  3. Na lekko posypanej mąką stolnicy, należy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta, na grubość ok. 2 mm. Szklanką lub foremką wycinamy krążki o średnicy 8–9 cm.
  4. Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy ciasto i zlepiamy dokładnie brzegi pierogów (ja przyciskam je dodatkowo widelcem). Farsz powinien wypełnić całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
  5. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  6. Podajemy od razu z usmażoną cebulką lub gdy ostygną odsmażamy na złoty kolor na patelni. Do pierogów polecam również czerwony barszcz. Smacznego!
do 60 min Przygotowanie do 60 min Czas gotowania 50 sztuk Porcja v Wegetariańskie

Tip

Ciasto na pierogi do takiej ilości farszu robimy z 1 ½ porcji.

Tip

Jeśli chcemy pierogi przygotować wcześniej, można je zamrozić. Najlepszy sposób jaki znam, to po ułożeniu pierogów na ściereczce czekamy, aż lekko przeschną. Przekładamy na deskę i wkładamy do zamrażalnika na 20-30 minut. Wyjmujemy (są już lekko przymrożone), szybko przekładamy w torebki (do mrożenia), zamykamy i wkładamy ponownie od zamrażalnika. Pierogi nie zlepią się, nie będą się rozpadać, nie popękają w trakcie mrożenia jeśli je lekko podsuszymy przed zamrożeniem. Możemy od razu przygotować sobie odpowiednie porcje w torebkach. Zamrożone pierogi gotujemy ok. 2 minut dłużej. Smakują tak samo.

8 komentarzy

  1. Sokomaniak

    9 listopada 2010 o 14:29

    Fajny przepis. I naprawdę dobra rada a propos mrożenia. Sam kiedyś wrzuciłem do torebek pierogi świeżo ugotowane i ostygnięte. Potem po wyciągnięciu z zamrażarki miałem jednego wielkiego pieroga ;)

    Odpowiedz
    • Grażyna

      9 listopada 2010 o 14:48

      UWIELBIAM TE PIEROGI, a robię je tylko na Wigilię… Muszę zrobić tak bez okazji :)

      Odpowiedz
    • Paulina

      22 grudnia 2014 o 15:53

      Bo nie były natarte tłuszczem i dlatego się posklejały lub ciasto nie do konca dobrze zrobione :)

      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Malafouris

    9 listopada 2010 o 14:53

    Pierogi o kazdej porze dnia i nocy ! :)

    Odpowiedz
  3. Fiolunka

    10 listopada 2010 o 18:10

    Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami ponad wszystko :) ostatnio też u mnie gościły, ale nie zdążyłam ich nawet zamrozić ani sfotografować tak szybko się rozeszły :D

    Odpowiedz
  4. Grazyna

    12 grudnia 2012 o 16:30

    A ja dziś wolny dzionek miałam
    i już po raz drugi PYSZNE Pierogi z kapustą i grzybami
    TWOJEGO przepisu przygotowałam
    Nic smaczniejszego wcześniej nie próbowalam:)

    …………..troszkę”zabawy”było,
    bo aż 132 pierogi mi się ulepiło :)
    ……………………..jednak tak to bywa
    jak się podwójnej porcji mąki używa ;)

    32 sztuk rodzince na posmak dziś zaserwowałam
    potem Twojej rady/ponownie/ posluchalłm
    i calą 100 na Wigilię w zamrażalniku schowałam;)
    Zamrożenie wogóle na ich jakość nie wplywa
    są tak delikatne i smaczne, aż slinka do ust naplywa:)

    Twoje przepisy są rewelacyjne!!!
    Dziękuje ze jestes :*

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      12 grudnia 2012 o 19:27

      :) cudowny wierszyk, lepiej nie mogłaś zareklamować moich pierogów…Cieszę się, że smakowały…i bardzo dziękuję, że jesteś ze mną :) Pozdrawiam, Kasia

      Odpowiedz
  5. Wiolka

    25 grudnia 2012 o 21:19

    Pierogi zrobione i ze smakiem zjedzone. Wielkie dzieki za przepis, wielkie dzieki za to, ze mozna korzystac z Twoich przepisow.

    Odpowiedz
* Pole wymagane