Klasyka w kuchni: pierogi z mięsem. Proponuję wykorzystać kurczaka z rosołu. Choć w sumie nie ma tu nic nadzwyczajnego, ale gdy mięso drobno posiekamy, zamiast mielić i połączymy je ze zmielonymi warzywami, uzyskamy ciekawy, aromatyczny farsz. Najlepsze są odsmażane :)

Składniki

Farsz

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera
  • 1 cebula
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2–3 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody, wrzątku

Przygotowanie

  1. Farsz. Kurczaka myjemy i wkładamy do zimnej wody, ok 1,5 l. Wstawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone warzywa. Gotujemy kurczaka (podobnie jak rosół) na wolnym ogniu, aż będzie miękki (może się rozpadać). Wyjmujemy kurczaka i warzywa na talerz. Wywar przecedzamy i odstawiamy, możemy go użyć na zupę lub np. risotto.
  2. Warzywa z wywaru miksujemy na gładką masę. Kurczaka obieramy z mięsa i mięso bardzo drobno siekamy. Łączymy ze zmiksowanymi warzywami, doprawiamy solą i pieprzem. jeśli masa byłaby za sucha możemy dolać do niej trochę wywaru.
  3. Przygotowujemy ciasto na pierogi według tego przepisu. Dzielimy na 2–3 części. Na lekko posypanej mąką stolnicy, należy rozwałkować pierwszy kawałek ciasta, na grubość ok. 2 mm. Szklanką lub foremką wycinamy krążki o średnicy 8–9 cm.
  4. Na każdy krążek nakładamy farsz, składamy ciasto i zlepiamy dokładnie brzegi pierogów. Farsz powinien wypełnić całą przestrzeń wewnątrz pieroga. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Pierogi układamy na lnianej ściereczce w odstępach.
  5. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy od razu z usmażoną cebulką lub gdy ostygną odsmażamy na złoty kolor na patelni. Smacznego!