Były już pierogi ruskie, były z kapustą i grzybami, a teraz przyszedł czas na słodkie. Moja wersja, to pierogi z serem i ciepłym sosem waniliowym. Delikatne ciasto i słodki farsz z nutką wanilii na pewno zachwycą podniebienia naszych maluchów i nie tylko. Spróbujcie raz, a będziecie do nich wracać…

Składniki

Farsz

  • 500g białego sera
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklana wody, wrzątku
  • 2-3 łyżki oleju

Sos waniliowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%
  • ziarenka wanilii lub ekstrakt z wanilii

Przygotowanie

  1. Farsz serowy: wszystkie składniki mieszamy razem (sera nie mielimy).
  2. Przygotowujemy ciasto na pierogi.
  3. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2mm i wycinamy krążki (moje były o średnicy 9cm). Na środek nakładamy łyżką farsz. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi (ja dodatkowo przyciskam je widelcem). Farsz powinien wypełniać całą przestrzeń wewnątrz pieroga.
  4. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Układamy je na lnianej ściereczce w odstępach.
  5. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i lekko osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  6. Podajemy od razu z sosem waniliowym (to wersja dla dzieci) lub ze śmietaną. Jeżeli ostygną, wówczas możemy je podać odsmażone, również z sosem lub śmietaną.
  7. Sos waniliowy: masło rozpuszczamy, nie może być gorące. Dodajemy cukier, żółtka i szybko mieszamy. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Wstawiamy na wolny ogień i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Nie może się zagotować! Na końcu dodajemy wanilię. Jeśli sos ostygnie, można go podgrzać przed podaniem. Smacznego!