Były już pierogi ruskie, były z kapustą i grzybami, a teraz przyszedł czas na słodkie. Moja wersja, to pierogi z serem i ciepłym sosem waniliowym. Delikatne ciasto i słodki farsz z nutką wanilii na pewno zachwycą podniebienia naszych maluchów i nie tylko. Spróbujcie raz, a będziecie do nich wracać…

Składniki

Farsz

  • 500g białego sera
  • 4 żółtka
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciasto na pierogi

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklana wody, wrzątku
  • 2-3 łyżki oleju

Sos waniliowy

  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 duże łyżki kwaśnej śmietany, np. 18%
  • ziarenka wanilii lub ekstrakt z wanilii

Przygotowanie

  1. Farsz serowy: wszystkie składniki mieszamy razem (sera nie mielimy).
  2. Przygotowujemy ciasto na pierogi.
  3. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 2mm i wycinamy krążki (moje były o średnicy 9cm). Na środek nakładamy łyżką farsz. Składamy pierogi na pół i zlepiamy brzegi (ja dodatkowo przyciskam je widelcem). Farsz powinien wypełniać całą przestrzeń wewnątrz pieroga.
  4. Tak samo postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta. Układamy je na lnianej ściereczce w odstępach.
  5. Pierogi wkładamy partiami na wrzącą i lekko osoloną wodę. Mieszamy i przykrywamy. Kiedy wypłyną na wierzch, odkrywamy i gotujemy 2–3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową.
  6. Podajemy od razu z sosem waniliowym (to wersja dla dzieci) lub ze śmietaną. Jeżeli ostygną, wówczas możemy je podać odsmażone, również z sosem lub śmietaną.
  7. Sos waniliowy: masło rozpuszczamy, nie może być gorące. Dodajemy cukier, żółtka i szybko mieszamy. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę. Wstawiamy na wolny ogień i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Nie może się zagotować! Na końcu dodajemy wanilię. Jeśli sos ostygnie, można go podgrzać przed podaniem. Smacznego!
do 45 min Przygotowanie do 15 min Czas gotowania 25 sztuk Porcja v Wegetariańskie

7 komentarzy

  1. Panna Malwinna

    30 listopada 2010 o 15:26

    na słodko pierogów jakoś nigdy nie lubiła. ale moja mama jest wielką fanką ;)

    Odpowiedz
    • Kasia Wilkosińska

      30 listopada 2010 o 15:47

      rozumiem, bo ja też wolę wytrawne, ale moja córka jest wielką fanka pierogów z serem :) dlatego czasem robię dla niej…

      Odpowiedz
      • Emma

        30 listopada 2010 o 21:14

        Pierogi z serem bardzo lubie, generalnie wszystko co z serem to uwielbiam ;)

        Odpowiedz
  2. Majana

    30 listopada 2010 o 21:31

    Bardzo je lubię :) MOja mama często robi z serem i rodzynkami, są pyszne :)

    Odpowiedz
  3. aga

    1 grudnia 2010 o 09:34

    mmm… bardzo apetycznie wygladaja i chetnie bym sie poczestowala:)

    Odpowiedz
  4. Paula

    1 grudnia 2010 o 13:19

    przypominają dzieciństwo :)

    Odpowiedz
  5. kasia

    8 lutego 2013 o 00:35

    NAJLEPSZY SOS DO TAKICH PIEROGÓW, KNEDLI Z OWOCAMI I KLUSEK LENIWYCH PODAJE NELLI RUBINSTEIN W SWOJEJ KSIĄŻCE „KUCHNIA NELLI”- serdecznie wszystkim polecam, jest najlepszy, prawdziwe niebo w gębie. Znam osoby, które z tego sosu robią …lody

    Odpowiedz
* Pole wymagane